Wouter Allijns: “Discriminatie van gescheiden ouders tenietdoen”

Wouter Allijns. © a-BWB
Axel Vandenheede

Steden en gemeenten geven vaak voordelen aan kinderen die daar gedomicilieerd zijn. Maar een burger kan maar in één gemeente gedomicilieerd zijn en dat kan tot problemen leiden bij kinderen die vallen onder het stelsel van co-ouderschap. Wouter Allijns (Open VLD) kaartte het probleem aan op de Kortrijkse gemeenteraad.

“We leven in een maatschappij die constant in verandering is. Het klassieke gezin is al lang geen vast gegeven meer. Het is aan het beleid om zich aan de maatschappij aan te passen en niet omgekeerd. Het is tijd om de discriminatie tussen samenlevende en gescheiden ouders weg te werken. Daarom pleit ik ervoor dat alle voordelen voor kinderen die gedomicilieerd zijn in Kortrijk ook worden toegekend aan kinderen die hier tijdelijk verblijven bij één van hun ouders.”

Schepen van Mensen Arne Vandendriessche treedt zijn partijgenoot bij. “Kinderen van gescheiden ouders die hier niet gedomicilieerd zijn maar wel verblijven moeten van dezelfde voordelen kunnen genieten. Vooral als je weet dat 1 op 5 kinderen gescheiden ouders heeft.”

Domicilie én tijdelijk verblijf

“We kunnen dit oplossen dankzij het verblijfsregister. Dit laat ons toe om naast het domicilie-adres ook het tijdelijk verblijf van kinderen te registreren in het rijksregister. Zo kunnen we zonder administratieve rompslomp voordelen toekennen aan kinderen die hier verblijven. Ouders moeten enkel met het gerechtelijk akkoord of vonnis naar het stadhuis komen om hun kinderen in het register te laten inschrijven. We gaan nu intern nagaan welke voordelen we als stad aanbieden aan kinderen die hier hun domicilie hebben en die toekennen aan kinderen die hier tijdelijk verblijven.”

Het gaat om bijvoorbeeld een korting op een meerbeurtenkaart voor het zwembad of een geschenkje dat in het kader van een bepaalde stadsactie wordt verspreid. Vanaf maandag 18 december kunnen ouders hun kinderen die tijdelijk bij hen verblijven, laten inschrijven in het lokaal verblijfsregister. Dit kan zowel digitaal via het thuisloket als aan de onthaalbalie in het stadhuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier