Woumense in Engeland: “Familie en vrienden lijken nu nog verder weg dan voordien”

© Getty Images/iStockphoto
Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Isabelle Verplancke (37) uit Woumen bij Diksmuide woont al sinds 2000 in Grimsby, een klein stadje in de buurt van Hull. “De ‘leave’-stemmen waren bijzonder hoog in onze regio”, reageert ze.

“Ik mocht zelf niet meestemmen, maar ik zou voor ‘remain’ gestemd hebben”, zegt Isabelle Verplancke, die als jonge vrouw haar Engelse man Kevin Bolton in Diksmuide tegen het lijf liep en hem volgde naar Engeland. “Alles heeft zijn voor- en nadelen. Persoonlijk vond ik dat de voordelen goed genoeg waren om in de EU te blijven, vooral voor de economie. Het resultaat heeft me dan ook wel verrast, en mij niet alleen. De meeste van mijn vrienden staan er van te kijken en vinden het spijtig, al ken ik ook mensen die hier heel blij mee zijn.”

Bijna 70 procent leave votes

Gisteren ging het verhaal op Facebook dat het referendum ‘fixed’ was, dat het dus van geen tel zou zijn en dat Westminster sowieso al alles besloten had. Velen hadden dan ook verwacht dat we bij de Europese Unie zouden blijven”, verklaart ze waarom velen zich toch lieten verrassen. “Ik vind het zelf alvast bijzonder jammer. Om eerlijk te zijn voelt het aan alsof mijn familie en vrienden nu nog verder weg zijn dan voordien.”

“Hoe het nu verder zal evolueren? Geen idee. Veel van mijn vrienden vragen zich af wat er nu staat te gebeuren. In onze streek was de leave vote 69,9 procent. Veel mensen zijn de immigratieproblemen beu, maar ook de toestand van de NHS, de ‘national health service’. Daar zijn al heel wat besparingen doorgevoerd, terwijl het in de campagnes klonk dat de centen die aan Europa gespendeerd werden beter daarin geïnvesteerd konden worden.”

(FJA – Foto Isabelle: Zoom Fotoatelier)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier