Wordt Sint-Walburgakerk in Brugge dan toch niet aan eredienst onttrokken?

Stefan Vankerkhoven

Een steungroep van 150 katholieke Bruggelingen en erfgoedwatchers heeft de Brugse bisschop Jozef De Kesel naar eigen zeggen op andere gedachten gebracht, maar de bisschop zelf wil liever niet voor zijn beurt spreken.

Enkele maanden terug was er in de Brugse gemeenteraad heel wat commotie over het plan om de Sint-Walburgakerk aan de eredienst te onttrekken en in eigendom te geven aan de stad Brugge, die dan maar moest zien wat ze er mee deed. Volgens Andries van den Abeele, voorzitter van de Stichting Marcus Gerards, werden in de schoot van de Brugse monumentenzorgverenigingen de argumenten uiteengezet. “Die concludeerden dat dit een heel slecht vooruitzicht was. Alvorens een zo schitterende kerk van wereldformaat aan zijn oorspronkelijke bestemming te onttrekken, moesten er wel heel goede redenen zijn. En die zijn er volgens ons niet.”

Permanente stille ruimte

“We hebben een actieplan uitgedokterd en de verantwoordelijken hierover aangesproken”, aldus Andries van den Abeele. “We hebben ook een groep van een 150-tal gezagvolle personen in een ondersteuningsgroep samengebracht. Hierdoor gesteund hebben we ons gewend tot de bisschop van Brugge, die de eindbeslissing neemt over het behoud van parochiekerken. Hij heeft zopas een onderhoud toegestaan aan vertegenwoordigers van de monumentenzorgverenigingen.”

Het verdict is volgens Andries van den Abeele het volgende. “De Sint-Walburgakerk zal niet aan de eredienst onttrokken worden en zal bestuurd blijven door de wettelijk aangestelde kerkfabriek. Een groep Bruggelingen, onder de leiding van de monumentenzorgverenigingen, zal een vzw oprichten, en zal met de kerkfabriek een contract afsluiten voor het organiseren van culturele, artistieke, museale en andere waardige activiteiten. De kerk zal ook dienstig gebruikt worden als permanente stille ruimte en gebedsplaats, maar ook voor bijzondere kerkdiensten. De activiteiten zullen onder meer de bedoeling hebben de nodige fondsen voor de onderhoud van de kerk op te brengen.”

De verdere voorbereidingen zullen nu versneld worden aangevat. Men mag de nieuwe organisatie binnen de Sint-Walburgakerk als operationeel verwachten tegen einde van dit jaar.

“Nog géén beslissing over toekomst Sint-Walburgakerk Brugge”

Vanuit het bisdom Brugge klinkt het nieuws intussen een stuk genuanceerder. “Monseigneur Jozef De Kesel heeft vorige week een afvaardiging van de Brugse Monumentenzorgverenigingen ontvangen. Het was een goed gesprek over de toekomst van de Sint-Walburgakerk in Brugge”, aldus woordvoerder Peter Rossel. “Het is voor de bisschop echter niet meer mogelijk de Sint-Walburgakerk te behouden voor de normale parochiale liturgische diensten. Als een groep christenen de volle verantwoordelijkheid neemt om deze kerk open te houden als plaats van gebed en ook als ruimte waar andere passende initiatieven kunnen genomen worden, zal de bisschop zich hiertegen niet verzetten, op voorwaarde dat de kerkfabriek én het stadsbestuur het hiermee eens zijn.”

“Hij heeft echter nog geen beslissing genomen over het onttrekken aan de eredienst van deze barokkerk”, vervolgt Peter Rossel. “De Sint-Walburgaparochie is vooralsnog ook niet afgeschaft.”

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier