“Word vrijwilliger bij Auxilia en verrijk je eigen persoon en leven”

Woensdag werd er in een vorming in de Damiaanschool in Kortrijk ingegaan op de nieuwe manieren die aangereikt worden om kinderen te leren lezen. V.l.n.r. herken je René Allegaert, Annemie Verstaen en Greet Roobroeck. © EDB
Redactie KW

Auxilia, een organisatie van vrijwilligers die kansarmen helpt met een moeilijk leerproces, zoekt vrijwilligers die zich minstens een uur per week kunnen engageren.

Auxilia bestond al in Frankrijk en werd in Vlaanderen opgericht in 1935. Toen gaven vrijwilligers schriftelijk onderwijs aan zieken en andersvaliden. Auxilia is vandaag naast Vlaanderen en Frankrijk ook actief in Wallonië, Italië, Spanje en Zwitserland. “In onze regio richten we ons vooral tot kansarmen”, stelt René Allegaert uit Harelbeke. Hij is samen met Greet Roobroeck uit Zwevegem regioverantwoordelijke en staat regiocoördinator Annemie Verstaen uit Zulte bij voor de ruime regio Kortrijk. Wij screenen de lesaanvragen en zorgen ervoor dat de juiste vrijwilliger bij de juist leerling terechtkomt. “We volgen ook de lessen op en onderhouden de contacten met externe instanties.”

Struikelblokken

René is al acht jaar vrijwilliger bij Auxilia. Hij leerde de vzw kennen via zijn dochter die al langer actief is. “Ik ben twee jaar geleden overgeschakeld naar de logistiek om steun te kunnen geven aan de regiocoördinator”. René komt zelf niet uit het onderwijs, maar uit de technische wereld. “Het is geen vereiste dat onze vrijwilligers uit het onderwijs komen. Een beetje basiskennis, wat openheid en kunnen omgaan met mensen is al voldoende om je bij ons in te zetten.”

“Een beetje basiskennis, wat openheid en kunnen omgaan met mensen is al voldoende om je bij ons in te zetten”

De lesgevers van Auxilia – die allemaal vrijwilligers zijn – proberen de leerlingen die het moeilijk hebben door een vorm van kansarmoede vooruit te helpen door hen een uurtje per week thuis te ondersteunen in hun leerproces. In regio Kortrijk zijn er op vandaag 34 lesgevers actief voor ruim zestig leerlingen. “Veel leerlingen hebben het moeilijk met vooral Nederlands en wiskunde. Frans, dat voor veel kinderen de derde taal is, is vaak ook een struikelblok. De kinderen hebben ook dikwijls moeilijkheden bij het maken van huiswerk of bij begrijpend lezen. Meestal nemen we ook contact op met de school zodat we weten waar de moeilijkheden zitten. Het aantal vragen om hulp blijft maar toenemen”, stelt René. “Daarom zijn we dringend op zoek naar nog meer vrijwilligers.”

Geen ander vangnet

De aanvragen bij Auxilia komen vaak binnen via ocmw’s, scholen, okan-klassen en andere vzw’s die bezig zijn met kansarmen. “Het zijn kansarmen in de meest brede zin”, aldus René. “Naast financiële kansarmoede, kan er ook een sociale context of een beperking zijn. De vraag moet ook rechtvaardig zijn. Auxilia helpt wanneer er geen ander vangnet gevonden werd. De begeleiding loopt gedurende een schooljaar. Vaak werkt een begeleider twee tot drie jaar met hetzelfde kind. We willen onze vrijwilligers zoveel mogelijk inzetten voor de juiste doelgroep.”

Veel voldoening

René ervaart dit vrijwilligerswerk als heel uniek. “Er wordt niet in team gewerkt maar de vrijwilliger werkt individueel. Je komt ook terecht bij andere culturen en dat zorgt voor een verrijking van je eigen persoon. Op onze vrijwilligersbijeenkomsten of vormingen horen we dat dit meestal erg positieve ervaringen oplevert. Er straalt een groot gevoel van dankbaarheid uit de mensen die we helpen en onze vrijwilligers halen daar enorm veel voldoening uit. Het is een verrijking voor jezelf en voor je leven,” besluit René enthousiast.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier