Woonzorgcentrum start preventieve behandeling schurft wegens besmetting van 4 bewoners

Bijvier bewoners van WZC Westduin werd schurft, een besmettelijke huidaandoening, vastgesteld. © LC
Redactie KW

De kans op besmetting neemt toe bij nauw contact en op plaatsen waar veel mensen samenleven.

Woensdag 24 juni werd in woonzorgcentrum Westduin in Westende de procedure opgestart voor de preventieve behandeling van een aantal bewoners en alle medewerkers tegen scabiës, in de volksmond bekend als schurft. De behandeling komt er nadat bij vier bewoners de diagnose scabiës werd vastgesteld.

Schurft of scabiës, een vrij onschuldige aandoening veroorzaakt door de schurftmijt, is een besmettelijke ziekte. De kans op besmetting neemt toe bij nauw contact en op plaatsen waar veel mensen samenleven. Scabiës kwam vroeger vaak voor, maar wordt recent weer alsmaar meer vastgesteld, vooral in ziekenhuizen, woonzorgcentra en scholen. Bij vier bewoners van dezelfde afdeling werd de aandoening vastgesteld en de curatieve behandeling opgestart. “Onder het motto beter voorkomen dan genezen, zijn we na overleg met de coördinerend raadgevend arts op woensdag 24 juni met een preventieve behandeling van start gegaan voor alle bewoners van de betrokken afdeling en voor alle personeelsleden van het woonzorgcentrum“, zegt Elke Vanhorebeek, plaatsvervangend communicatieverantwoordelijke van WZC Westduin, plaatselijke afdeling van overkoepelende Seniorenzorgverlener Armonea.

Jeuk en rode vlekjes

Betrokken bewoners, familie en medewerkers kregen intussen meer informatie over de aandoening, de preventie en de behandeling ervan. “De huisartsen van onze bewoners werden geïnformeerd en zullen samen met de coördinerend raadgevend arts van het woonzorgcentrum en de medewerkers alert zijn op de eerste zichtbare symptomen van schurft, dit zijn jeuk en/of rode vlekjes op de huid”, verduidelijkt Elke Vanhorebeek.

(LC)