Woonzorgcentrum Sint Vincentius zoekt alternatieven voor mensen op de wachtlijsten

Redactie KW

Vanuit het standpunt om mensen zo lang mogelijk in de thuisomgeving te laten verblijven, werd er een woonzorgnetwerk uitgebouwd. “We hebben een vrij groot thuiszorgverhaal”, zegt directeur Eveline Breye van woonzorgcentrum Sint Vincentius. “Als alle thuiszorgondersteuning niet meer aan de noden en verwachtingen van ouderen tegemoet kan komen, dàn kan het woonzorgcentrum een oplossing op maat bieden.”

Lees alle artikels over dit onderwerp in ons Dossier rusthuizen

De laatste jaren verblijven in woonzorgcentra meer mensen die zwaar zorgbehoevend zijn. De laatste jaren kwamen ook verschillende rusthuisbedden bij. De wachtlijsten zijn ook fel ingekort.

“Als mensen bij ons een aanvraag doen voor het woonzorgcentrum, kijken we eerst of we alternatieven kunnen aanbieden”, vertelt directeur Eveline Breye van woonzorgcentrum Sint Vincentius. “We hebben een vrij groot thuiszorgverhaal.”

Dankzij ons project kunnen mensen tot anderhalf jaar langer thuis blijven wonen

Sint Vincentius diende een project in dat ervoor zorgt dat de groep middelen krijgt om dit uit te werken. Het project loopt nog tot september 2018. “We willen dit met plezier verder zetten, want hierdoor kunnen mensen tot anderhalf jaar langer thuis blijven wonen.”

Integra

Ann Dewyn is zorgcoach bij assistentiewoningen De Gulden Sporen van woonzorgnetwerk Sint Vincentius, maar is ook aanspreekpunt en een tussenpersoon bij nood aan gezinshulp. “We proberen te zorgen dat mensen langer kunnen thuisblijven, natuurlijk met de nodige omkadering”, vertelt Ann.

Ann, of één van haar twee collega’s zorgcoaches gaat bij de mensen thuis langs om hun zorgvragen te beantwoorden en om ondersteuning te bieden waar nodig. Dit gebeurt in samenspraak en afstemming met de zorgverleners die al aan huis komen. “Voor zestigplussers die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, biedt onze dienst Integra Kortrijk graag de nachtverpleging aan huis aan.”

In de komende jaren zal er ingezet worden op woonzorgnetwerk Sint Vincentius. Er zijn momenteel 154 plaatsen binnen het woonzorgcentrum, 33 assistentiewoningen op de Houtmarkt en voorlopig 47 assistentiewoningen Gulden Sporen.

De Wijngaard

“In 2018 komt De Wijngaard erbij op de vroegere CM-site waar wij als Sint Vincentius niet bouwen maar gaan exploiteren. Het SOK (StadsOntwikkelingKortrijk) heeft dat project sterk ondersteund. We zetten in op verschillende vormen van wonen en leven voor kwetsbare ouderen, vertrekkend vanuit ondersteuning thuis door zorgcoaching en geplande zorgen van de thuisverpleegkundige ‘s nachts bij mensen thuis. Bij een grotere zorgbehoefte kan een assistentiewoning soelaas bieden, en als alle thuiszorgondersteuning niet meer aan de noden en verwachtingen van ouderen tegemoet kan komen, dàn kan het woonzorgcentrum een oplossing op maat bieden. Een kortverblijf kan tijdelijk zuurstof bieden aan de mantelzorger of kan tijd voorzien om de juiste omkadering te zoeken.”

Sectoroverschrijdend

Bij Sint Vincentius zijn ze ervan overtuigd dat samenwerken met verschillende organisaties en sectoroverschrijdende acties er kunnen toe leiden dat ze nog voor betere zorg op maat kunnen zorgen voor de vele ouderen die in Kortrijk wonen.

(EDB-foto EDB)