Woonzorgcentrum in Marke laat bewoners met dementie in app mee beslissen over zorg

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Door de app ‘Voor ik het vergeet’, wil men de noden van de bewoners rond hun levenseinde beter begrijpen en hun zorg voor later kunnen plannen.

“De applicatie is er gekomen naar aanleiding van een projectoproep ‘vroeger nadenken… over later’ vanuit de Koning Boudewijnstichting (KBS). Intussen werd de applicatie verder uitgewerkt en geprofessionaliseerd”, zegt Mario Eeckhout, directeur van WZC De Ruyschaert.

“De applicatie maakt deel uit van een gans proces over vroegtijdige zorgplanning dat de gebruiker een visie, een methodiek en een tool aanbiedt. Het is meer dan enkel een manier om het gesprek te voeren“, zegt Paul Vanden Berghe, directeur Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw. Het project steunt op vier innovatieve pijlers nl. een gestructureerde vragenlijst voor het voeren van de eigenlijke gesprekken, de applicatie zelf, filmopnames van de gesprekken en tenslotte een dubbele analyse van de beelden door zowel team als familie.

Familieleden van de bewoner met dementie ervaren de gesprekken en de filmopnames als positief en geven aan dat het hen ondersteunt in het nemen van beslissing rond het levenseinde. Beslissingen die, net door het voeren van het gesprek en het zien van de film, soms worden bijgestuurd. “Ik ging er altijd van uit dat moeder een levenslustige vrouw was die 100 jaar en meer zou en wilde worden … terwijl nu blijkt dat het voor haar allemaal niet meer hoeft …” , aldus de dochter van een bewoonster.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier