Woonproject De Wal in Kortrijk viert 20ste verjaardag

Redactie KW

Bij De Achtkanter werd op vrijdag 23 oktober de twintigste verjaardag van woonproject De Wal gevierd met bewoners, begeleiders en familieleden.

In mei 1995 verhuisden twaalf volwassenen met een beperking naar de studio’s aan de Sint-Denijseweg, die later zouden omgedoopt worden tot ‘De Wal’. De Wal bestaat uit drie woonblokken met telkens vier autonome studios’s en een gemeenschappelijke ruimte. Het was een innovatief project, want een groep ouders lag aan de basis voor de bouw. Ze wilden hun dochters een veilige en warme toekomst verzekeren en wilden een veiligheidsgevoel creëren naar het voorbeeld van een ‘kotmadam’, die in het geval van ‘De Wal’ een permanentiecoach werd.

Twintig jaar geleden was er nog geen reglementering of mogelijkheid tot subsidiëring van personeel. Vandaag past het project perfect in de Vlaamse visie op zorg, waar ondersteuning op maat, inclusief wonen en als volwaardige burger deelnemen aan de samenleving centraal staat.

Twintig jaar na de bouw van de studio’s wonen nog negen van de twaalf mensen van bij het begin. Ze zijn tussen de 43 en de 59 jaar.

De bewoners van De Wal samen met hun begeleiders en Petra Vercruysse, directeur van de Achtkanter.

(EDB – foto EDB)