Woningen en Howest op OCMW-gronden aan Havenkaai

De voormalige Citroëngarage is eigendom van het OCMW, maar wordt nu verkocht. (Foto JVGK) © JVHK
Axel Vandenheede

Het Kortrijkse OCMW is van plan om de gronden tussen de Havenkaai en de Meerstraat te verkopen. Instelprijs: 4.999.000 euro. Niet alleen Hogeschool West-Vlaanderen, maar ook een aantal private ontwikkelaars is geïnteresseerd.

Het OCMW van Kortrijk is eigenaar van de gronden die gelegen zijn tussen de Havenkaai en de Meersstraat. Daarbij hoort ook de werkplaats van de voormalige Citroëngarage, die midden 2011 failliet ging. Alles samen gaat het om bijna 9.200 vierkante meter.

De terreinen kan je in drie stukken opdelen. Ten eerste zijn er de gronden tussen de Havenkaai, de ring en de Meersstraat, oppervlakte 5.500 m². In 2014 kocht het OCMW dat terug van de Vlaamse overheid. “Deze zone wordt momenteel verhuurd aan het parkeerbedrijf Parko, die daar de tijdelijke parking Havenkaai uitbaat”, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “De parking werd gerealiseerd in afwachting van de heraanleg parking Appel.”

Het is al een tijdje bekend dat Hogeschool West-Vlaanderen een oogje heeft op de site

Ten tweede zijn er gronden (1.800 m²) langs de Havenkaai, die al lang in het bezit zijn van het OCMW. Die werden in het verleden verhuurd aan de Fruitpoort en bvba Carlier. Die laatste firma is verantwoordelijk voor bodemverontreiniging op een deel van die gronden. De bvba is failliet maar moet toch nog een bodemsaneringsdeskundige betalen die onderzoek zal doen.

Leegstandstaks

In elk geval worden de gronden deels verhuurd aan Parko (parking Havenkaai), terwijl een ander deel er braak bijligt. Daarop betaalt OCMW Kortrijk een leegstandstaks van 3.700 euro per jaar. Tot slot heb je nog de garagewerkplaats van 1.890 m², de voormalige Citroëngarage dus, die het OCMW in 2013 kocht voor een bedrag van 682.500 euro. “De site werd toen gekocht met het oog op doorverkoop samen met de voornoemde gronden“, aldus nog Philippe De Coene. “Zo werden de ontwikkelingsmogelijkheden van de site verbeterd.

“OCMW Kortrijk betaalt elk jaar ruim 26.000 euro aan leegstandstaks”

“De kelderverdieping wordt verhuurd aan vzw Mobiel voor de opslag en de herstelling van fietsen. De voormalige bureauruimte werd in gebruik gegeven aan vzw Ichthus voor de opslag van voedingsmiddelen in het kader van de voedselbankwerking. De werkplaats wordt gebruikt door eigen diensten van het OCMW, namelijk voor de opslag van inboedels, van recuperatiematerialen uit site Gheysens en voor opslag van goederen voor de LOI-woningen (LOI staat voor lokale opvanginitiatieven, red.). Het gebouw wordt belast met een leegstandstaks van 22.672,50 euro per jaar.” In totaal moet OCMW Kortrijk voor de site daar dus 26.372 euro per jaar aan leegstandstaks betalen.

Intussen is al een tijdje bekend dat Hogeschool West-Vlaanderen een oogje heeft op de site: In de Botenkopersstraat heeft Howest al een aantal jaar The Level, maar het gebouw barst uit zijn voegen. Aan de overkant van The Level wil directeur Lode De Geyter daarom een nieuw gebouw, The Next Level als het ware, bouwen.

Howest

“De Hogeschool West-Vlaanderen heeft inderdaad interesse om op die site een nieuw project te realiseren. Maar er is ook interesse van projectontwikkelaars om de site te ontwikkelen. Volgens de stedenbouwkundige diensten kunnen langs de Leie bouwwerken tot vier bouwlagen gerealiseerd worden en langs de ringbrug tot vijf bouwlagen. Langs de Meersstraat moeten wel rijwoningen komen.”

“We stellen bij de verkoop wel als voorwaarde dat op de site naar de ring toe een project komt voor onderwijsdoeleinden“, besluit Philippe De Coene. “Zo kunnen een ontwikkelaar en Howest de handen in elkaar slaan.” De instelprijs met mededinging voor de site van 9.190 m² bedraagt net geen 5 miljoen euro. Dat is 533 euro per vierkante meter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier