Wonen langs het water en sporten in het nieuwe Lappersfortpark in Brugge

© Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) legt op dinsdag 22 maart het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Vaartdijkstraat ter definitieve vaststelling voor aan de Brugse gemeenteraad. Dat moet dit gebied langs de Gentse Vaart uitbouwen tot een mooie zone met aandacht voor wonen, groen, sport en vrije tijd.

In een RUP legt de stad richtlijnen vast wat er voor dat omlijnde gebied mogelijk is op vlak van ruimtelijke ordening en waaraan toekomstige bebouwing en projecten dus zullen moeten voldoen. Het plangebied van dit RUP ligt ten zuiden van Brugge en wordt afgebakend door het Kanaal van Gent naar Oostende in het oosten, en in het westen de sporenbundel van de spoorlijn van Gent naar Oostende en Kortrijk naar Brugge. In het zuiden wordt het plangebied afgebakend door de grens met Oostkamp en in het noorden door de industriezone Ten Briele.

Bruggelingen zullen langs het water van de Gentse Vaart kunnen wonen

In de nabije omgeving vinden we nog enkele kenmerkende elementen zoals het Brugse station, het Lappersfortbos, de P&R Steenbrugge, enkele woonwijken zoals Sint-Godelieve in Sint-Michiels en de Bedrijvenzone Ten Briele – La Brugeoise. “De ontwikkeling van dit RUP schept vele mogelijkheden voor de toekomst,” vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V).

Herbestemming

Het doel van de opmaak van het RUP was het onderzoek van een herbestemming voor de bedrijven gelegen langs de Vaartdijkstraat. Tegelijkertijd wordt het Lappersfortbos juridisch beschermd en krijgt de sporenbundel en het rangeerstation van de NMBS/Infrabel een nieuwe invulling. Zo wordt wonen langs het water van de Gentse Vaart mogelijk, in een groen kader. Bovendien zal het Lappersfortpark gecreërd worden.

“Voor de recreatie in dit nieuwe park mikken we op een meer avontuurlijk publiek,” verduidelijkt Demon, “Het doel is om een nieuw soort recreatiepark te maken voor sporten die men vandaag nog niet in Brugge kan vinden, zoals o.a paintball, survival-run, BMX-parcours,….”

Het nieuw Lappersfortpark mikt op fans van paintball, survival-run en BMX

“De uitwerking van het Lappersfortpark gaat hand in hand met de toegankelijkheid voor voetgangers en fietsers naar de nieuwe groene ruimte”, stelt Renaat Landuyt. “De stad wil dit realiseren via nieuwe doorsteken en nieuwe paden. Zo wordt gekeken naar een extra doorsteek onder het spoorwegtalud voor fietsers en voetgangers in het verlengde van de Sint-Michielslaan, zodat het terrein nog beter kan ontsloten worden. Zo wordt de relatie met Sint-Michiels versterkt en bovendien is het gebied centraal gelegen, waardoor de potentiële gebruikers uit de binnenstad, Assebroek en ook Oostkamp steeds op relatief korte afstand tot het gebied wonen.”

Wonen

Dank zij dit RUP zal ook een nieuw project op de gronden Verhelst langs het kanaal/Vaartdijkstraat kunnen verwezenlijkt worden. “De bedrijfszones Rammant en Verhelst krijgen een nieuwe invulling ‘wonen aan het water'”, zegt Franky Demon. “Aansluitend aan de bestaande bebouwing langs het water is op deze locatie reeds een project goedgekeurd, residentie Lappersfort, met 48 flats.”

“Het project beoogt tot maximaal 120 woongelegenheden. Net als bij residentie Lappersfort wordt het parkeren op eigen terrein opgelegd. Bij de ontwikkeling van de projectsite gaat aandacht uit naar kwalitatief wonen nabij het water waarbij de doorgang naar het achterliggende gebied niet mag gehypothekeerd mag worden.”

(SVK – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier