Woensdagavond stille wake voor jongeman die stierf tijdens uithuiszetting in Roeselare

Redactie KW

Via Facebook wordt opgeroepen voor een ‘stille wake tegen zinloos geweld en voor gerechtigheid’, om 20.30 uur aan de woning in kwestie, in de Mezenstraat 17 in Roeselare.

Het is Filip Dewaegemaeker, net als de overleden Moise ‘Lamine’ Bangoura (27) een oud-leerling van het Roeselaarse MSKA, die oproept tot de wake.

Maandag werd Moise Bangoura uit het huis gezet dat hij huurde van het Roeselaarse OCMW, en dit na een maandenlange huurachterstand. Dit gebeurde in aanwezigheid van de lokale politie, die echter versterking moest oproepen omdat de jongeman uitzinnig te keer ging. Uiteindelijk kon hij in de boeien worden geklonken, maar kort daarna overleed hij ter plaatse.

Vandaag vindt een autopsie plaats op zijn lichaam, en de federale politie voert een onderzoek naar de feiten, aangezien de lokale politiezone Riho zelf betrokken partij is. Tot nader order wijst echter niets in de richting van ongeoorloofd politiegeweld.

Niettemin wordt er via de sociale media al andere berichtgeving verspreid, waarin gesuggereerd wordt dat de politie te losse handen zou hebben als het om personen gaat van een andere afkomst. Er wordt ook aangeklaagd dat de familie van Lamine Bougoura niet meteen de informatie kreeg waarop ze recht meende te hebben en ze alleen zijn gezicht te zien kreeg.

Er is ondertussen ook al hashtag #justiceforlamine.

Burgemeester Kris Declercq van Roeselare en korpschef Curd Neyrinck van de lokale politie verspreidden ondertussen ook een persbericht . “Als burgemeester en korpschef van politie betreuren wij ten stelligste het overlijden van de heer Bangoura en drukken we ons medeleven uit met de familie en verwanten.

Het parket onderzoekt momenteel grondig de concrete omstandigheden van dit overlijden in alle onafhankelijkheid, waarbij de politiediensten hun volle medewerking verlenen. Wij wachten de resultaten van dit onderzoek af en zullen in functie daarvan handelen.”

Vanavond om 20.30 uur wordt er dus verzameld aan de woning in de Mezenstraat 17. De Roeselaarse bokser Yves Ngabu heeft al laten weten dat hij er niet bij kan zijn, maar dat deze actie wel zijn volle steun en sympathie wegdraagt. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier