WK-dorp op Polenplein in Roeselare is absolute voltreffer

© Stefaan Beel
Peter Soete

Vanvond spelen de Rode Duivels tegen de Kanaries of het team van Brazilië. De ‘place to be’ is opnieuw het Polenplein in Roeselare, waar men op een supergroot scherm de zege – iets anders durven we zelfs niet denken – van de Belgen zal kunnen bewonderen. Cafébaas Claude Vanbesien beseft dat het hard werken is, maar de voldoening is navenant.

“Toen we van het stadsbestuur hoorden dat we op het Polenplein een groot scherm mochten plaatsen voor de WK-wedstrijden van de Belgen, spiegelden we ons een beetje aan de voorbije editie op het Stationsplein”, vertelt Claude Vanbesien van Den Arend. “Er kwamen daar zo’n 2.000 supporters op af en we vonden dat al een succes. Maar wat er nu gebeurt, overtreft onze stoutste dromen. De mensenmassa die naar deze wedstrijden afzakt, de ongelooflijke ambiance die er is en natuurlijk het spel van de Rode Duivels, dit is één groot voetbalfeest en ik hoop dat dit nog drie wedstrijden mag duren.”

“Tegen Panama, de eerste wedstrijd, waren er meer dan 4.000 supporters op het Polenplein. En, heel eigenaardig: een half uur voor de aftrap was er nog geen kat. Ik hield al mijn hart vast. Maar opeens kwamen de supporters van overal toe en raakte het plein gevuld. Op de zaterdag van de Batjes was het er boenk op. Tegen Tunesië kwamen maar liefst 6.500 supporters naar het Polenplein. En we waren nog maar net van onze verbazing bekomen of enkele dagen tegen Engeland waren het er zelfs nog meer ! En dat voor een wedstrijd die geen belang had! De achtste finale tegen Japan was het opnieuw volle bak, maar vreemd genoeg noteerden we dan het minste bierverbruik. Zo lang de Belgen achter staan, zie je dat meteen (lacht). Maar de laatste twintig minuten hebben die kleine dip ruimschoots goedgemaakt. We zien natuurlijk ook dat in het enthousiasme van de supporters er bekertjes bier in de lucht vliegen. Dat is een beetje jammer want een pintje smaakt nog altijd beter in de mond dan op je hemd of broek maar we moeten daar ook niet zo zwaar aan tillen. Ik durf toch zeggen dat de helft van de klanten met een ‘natte bierbroek’ naar huis trekken na de wedstrijd (lacht). Maar ik wil toch vragen om geen kartonnen biertrays meer omhoog te gooien. Die kunnen veel pijn en misschien zelfs kleine wondjes veroorzaken als die slecht neerkomen op iemand.”

Geen jetonfraude

“De bediening op het plein draait goed. Er zijn 18 medewerkers met horeca-ervaring actief achter en voor de bar en ik doe echt wel mijn hoedje af voor die mensen. Ze draaien drie à vier uur aan 150% en zien geen minuut van de wedstrijd. Het bier komt uit een tankwagen en wordt via een compressiepijp naar alle tapkranen op het terrein gestuurd. Dat bier is verrijkt met ‘mixed gas’ in plaats van met CO2. Dat heeft het grote voordeel voor ons dat we geen tijd verliezen met gasflessen te vervangen en voor de klant is het ook leuk want door dat ‘mixed gas’ heb je zelf minder gas binnen, wat het bier beter verteerbaar maakt en waardoor je ook geen hoofdpijn kunt hebben.”

“Wij mogen inderdaad niet klagen over onze omzet. Het is hard werken, zowel voor de wedstrijd, tijdens de match als bij de opruiming achteraf maar het is een mooie surplus voor ons zakencijfer. We moeten daar niet flauw over doen. Jetonfraude zoals in andere WK-dorpen kan niet bij ons. We hebben unieke, zelfgemaakte jetons die je nergens kunt kopen.”

“Ik zou iedere supporter aanraden om vrijdagavond tegen Brazilië ruim op tijd aanwezig te zijn. Wanneer het plein vol is, zal de politie geen supporters meer toelaten. Organisatoren en politie nemen de veiligheid van de voetbalsupporters immers heel ernstig. Naast camera’s en mensen in het veld is zelfs een commandopost ingericht in het bovenzaaltje van Den Arend. A room with a view !

“Ja, de politie heeft inderdaad een prachtig zicht op de supporters”, aldus Claude Vanbesien. ‘En het moet gezegd dat de screening van de supporters best impressionant is. Er zijn 20 stewards voorzien en daarnaast hebben we ook vier securitymensen in dienst genomen. Zoals gezegd is er een mobiele commandopost in mijn bovenzaaltje en lopen er ook agenten in burger op het plein. Wanneer de ‘slimme camera’s’ supporters checken en de database geeft aan dat die persoon bijvoorbeeld een stadionverbod heeft, dan komen de agenten op het terrein discreet in actie. En dat loopt goed, ja, er is geen ‘spel en miserie’.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier