Winteropvang Oostende weer van start, slechts zes mensen slapen er eerste nacht

We zien v.l.n.r. voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens, daklozenbegeleiders Sofie Provoost, Wesley Vandamme, Ludo Van Gheluwe en Sophie Casteleyn en secretaris van het Sociaal Huis Guy-Paul Libin in de nachtopvang. © HH
Redactie KW

In Oostende ging maandagavond de winteropvang voor daklozen van start. Tegen de verwachting in bleven er slechts zes mensen overnachten.

Vorig jaar sliepen in vierenhalve maand 120 verschillende mensen in de Oostendse winteropvang, gemiddeld 19 per nacht. Op de eerste nacht waren er meteen al 18 gegadigden. Het team van de winteropvang was dan ook verbaasd dat bij de start maandagavond slechts zes mensen een bed voor de nacht vroegen in de opvang, die voor de derde keer in een pand van het Sociaal Huis aan de Overvloedstraat wordt georganiseerd. De verwachting is dat dit aantal de komende dagen nog zal oplopen, hoewel voor de nacht van insdag op woensdag ook maar vijf mensen hebben ingebeld. Nochtans worden er briefjes uitgedeeld om de start van de winteropvang bekend te maken bij de doelgroep door straathoekwerkers en medewerkers van het Sociaal Huis.

Wie in de nachtopvang wil slapen, moet overdag tussen 11.30 en 12 uur inbellen op een gratis nummer. Wie later nog contact zoekt met het Sociaal Huis, aan de deur van de opvang staat of er door de politie naartoe wordt gebracht, krijgt ook nog een plek voor de nacht als er nog plaats is. Maar bedoeling is wel dat je de volgende keer wel inbelt. De winteropvang telt 20 bedden, maar bij vrieskou zijn nog twaalf bedden beschikbaar in een voormalige bloemenzaak aan de Nieuwpoortsesteenweg, vlakbij de winteropvang. Het Sociaal Huis huurt dat pand voor twee jaar in afwachting van de bouw van sociale woningen.

Werking het jaar door

De nachtopvang loopt van 13 november tot en met 30 maart. Vier personeelsleden van het Sociaal Huis werken het hele jaar rond dakloosheid. Elke vrijdag is er in het gebouw van de winteropvang een instuif, waar de daklozen samen koken. Er wordt ook begeleiding voorzien voor mensen die uit hun huis gezet zijn. In Huize Gerard, de voortzetting van het project van dr. Gerard Daniëls in de Goedheidsstraat, worden acht daklozen opgevangen en begeleid en dan is er nog een ‘housing first’-project in een huis met vijf appartementen aan de Kaïrostraat voor mensen met een psychologische- of verslavingsproblematiek. In Huize Gerard is er elke donderdag ‘redesignersclub’. Daar klussen de daklozen samen aan het gebouw.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier