Wingene: “BBC Westhoek ligt me na aan het hart”

Ingried Lips is naast penningmeester ook een harde werker achter de schermen bij de basketbalclub BBC Westhoek. © Nele
Redactie KW

De laureaat is bekend! Ingried Lips behaalde de meeste stemmen en is de Krak van Wingene en Zwevezele geworden. Ingried is een heel bekende zakenvrouw en de drijvende kracht achter de basketbalclub BBC De Westhoek.

“Ik was al verwonderd toen ik genomineerd werd voor de wedstrijd en nu nog meer verrast dat ik Kraklaureaat geworden ben”, vertelt Ingried. “Heel wat mensen spraken mij aan over het feit dat ik in de krant stond bij de genomineerden. Hun reacties waren dan ook heel positief, want zij vonden dat ik die titel echt verdiende. Ik ben heel actief bezig binnen het basketbal. Ik apprecieer dan ook hun stemmen en voel zo dat ze mij dankbaar zijn voor mijn vrijwillige inzet.”

Drukke agenda

Ingried is heel sociaal en maakt het waar op vele gebieden. Ze is een goede zakenvrouw, een goede mama voor haar gezin en het bastketbal ligt haar na aan het hart. “Samen met mijn man Peter Castelyn run ik het pannenkoekenbedrijf Lipcas. Ons bedrijf is een echt familiebedrijf die al aan de vierde generatie toe is. Mijn grootvader Albert ging in die tijd van start met het bedrijf en daarop volgden mijn ouders Daniël en Linette en nu is het onze beurt. Intussen stapten mijn zoon Ruben en schoondochter Lore ook mee in het bedrijf”.

Ik heb een heel drukke agenda, maar ben een tevreden persoon

“Ik werk nog volop mee en verricht vooral het kantoorwerk. We werken met twintig werknemers en iedereen is hier graag gezien. Voor mij is iedereen gelijk voor de wet en daar werk ik dagelijks aan. Mijn band met het personeel is uitstekend, zoals het hoort te zijn. We leveren in binnen- en buitenland en elke dag is het heel druk. Ik heb een drukke agenda, maar ben een tevreden iemand. Ik werk zeven op zeven en voel mij daar goed bij. Naast het bedrijf sta ik dagelijks klaar voor ons gezin. Ik steun Peter in alles wat hij onderneemt. Hij is aangesloten bij de duivenbond en actief binnen de politiek. Mijn zoon is sportief binnen het basketbal en mijn schoondochter danst graag en speelt saxofoon. Een gezellige en drukke familieband waar ik veel voldoening uit haal”.

Een vriendengroep

Basketbal is de sport van Ingrieds hart en samen met haar gezin maken ze iets moois van deze club. “Ik ben al 25 jaar actief binnen het basketbal, maar zelf heb ik nog nooit meegespeeld. Vroeger vormden het volleybal en basketbal samen één geheel onder de naam Elckerlyc. Op een dag besloot het bestuur om onze basketbalploeg een eigen naam te geven en mijn man en ik mochten een naam kiezen. Het werd BBC De Westhoek, een naam met een link naar ons bedrijf. Ik vind het basketbal een mooie contactsport zonder agressie. We vormen dan ook een toffe vriendengroep”.

We hebben een warm nestgevoel en hebben een rijk gevuld leven

VRAGENRONDJE

BBC De Westhoek is voor het gezin van groot belang. Ieder gezinslid draagt zijn of haar steentje bij. “Mijn man Peter is voorzitter van de basketbalclub en vroeger speelde hij zelf mee, maar ondertussen is hij daarmee gestopt. Hij is een soort manager van de basketbalploeg. Ikzelf ben penningmeester en je ziet mij heel vaak samen met mijn man in de sporthal”.

Zit je vaak in de tribune?

“Ik volg de trainingen en neem ook graag een kijkje tijdens de matchen en dit zowel bij een thuiswedstrijd als op verplaatsing. Ik regel heel wat praktische zaken, volg de boekhouding op, was de truitjes en moedig de spelers aan. Het zoeken van de juiste trainers en nieuwe spelers is ook een belangrijk deel van mijn takenpakket. Het gebeurt dat je mij kan vinden achter de bar na een wedstrijd of training.”

Gaf je de basketmicrobe door?

“Mijn zoon Ruben speelt zelf basketbal bij de One en Two van Zwevezele, is trainer van de basketbalschool en de miniemen en is bestuurslid. Mijn schoondochter Lore is oprichter van onze cheerleaders en verzorgt de opwarming met muziek. We hopen allemaal dat ook de toekomst er veelbelovend uitziet. We behaalden al mooie resultaten en hopen op nog meer. We spelen in eerste provinciale op de tweede plaats en misschien kunnen we wel kampioen spelen. We blijven hoopvol”.

“Naast deze sportieve familieband, hebben wij ook een echt familiebedrijf. Mijn man en ik werken dagelijks samen met onze zoon en schoondochter en dat is heel leuk. De gezinsband blijft op die manier erg sterk. We hebben een warm nestgevoel en hebben een rijk gevuld leven. Basketbal blijft een rode draad door onze familie en het geeft ons veel voldoening. Het is voor ons allemaal de ideale uitlaatklep na een drukke en vaak stresserende dag.”

BIO

PRIVé

Ingried Lips (49) is getrouwd met Peter Casteleyn. Ze hebben een zoon Ruben, die getrouwd is met Lore Tytgat.

LOOPBAAN

Ingried is de dochter van Daniel Lips en zij zet samen met echtgenoot Peter, Ruben en Lore de pannenkoekenzaak Lipcas verder. Daarnaast runnen ze ook nog Westhoek (transport), Diksmuids Boterhuis (boter en eieren) en Rucalo (diensten). Ze leveren aan grootwarenhuizen, bakkers, verenigingen en particulieren.

VRIJE TIJD

Penningmeester en medewerker bij basketclub BBC De Westhoek. Ingried woont ook graag de dansoptredens van schoondochter Lore bij.

(Nele Sabbe)