Windpark tussen Nieuwpoort en Middelkerke krijgt er zes windmolens bij

Redactie KW

De jonge groenestroomproducent Elicio plant binnen afzienbare tijd een uitbreiding van het windpark op de grens tussen Middelkerke en Nieuwpoort. Er komt daarover op 1 oktober een infomarkt.

Het bestaand windpark op de grens tussen Lombardsijde en Nieuwpoort telt momenteel drie windturbines, maar daar komen er nu zes exemplaren bij. Dat zijn tenminste de plannen van het bedrijf Elicio, dat nu een tweetal jaar actief is in de productie van groene stroom. Elicio liet nu als eerste stap in de vergunningsprocedure een milieueffectenrapport (MER) opmaken en stapt daarmee binnenkort naar de omwonenden.

“Het is de bedoeling om een eerste nieuwe cluster van drie turbines op grondgebied Middelkerke te realiseren, meer bepaald tussen de Boterdijk en het kanaal Nieuwpoort-Plassendale”, legt Bart Slabbinck van Elicio uit. “Een tweede cluster van eveneens drie windmolens komt in Nieuwpoort tussen het kanaal en de Polderdijk. Samen zullen de zes nieuwe turbines 13,7 GWh elektriciteit opwekken, goed voor groene stroom voor ruim 3.900 gezinnen.”

1.400 uitnodigingen voor infoavond

“Bij de realisatie van de zes windturbines wordt er uiteraard rekening gehouden met planologische en landschappelijke factoren, maar er is meer. Door de nabijheid van het natuurgebied ‘Schuddebeurze’ moet een MER opgemaakt worden en daarin wordt uitgebreid gefocust op de effecten op flora en fauna. We hebben zelfs rekening gehouden met de invloed op de plaatselijke vleermuizenpopulatie. Uiteraard zijn ook belangrijke thema’s zoals geluid en slagschaduw de revue gepasseerd. We kunnen gerust stellen dat de turbines op dat vlak niet voor de minste overlast zullen zorgen”, aldus Bart Slabbinck.

Eenmaal het MER goedgekeurd – en Elicio hoopt dat zoiets eind dit jaar zal gebeuren – kan het bedrijf een vergunningsaanvraag indienen. “Ook dan zullen we uitgebreid met de bevolking communiceren”, verzekert Bart Slabbinck. “Maar first things first. Op 1 oktober organiseren we in The Outsider Coast aan de Brugse Vaart 50 tussen 10 en 16 uur een infomarkt. Daarop zullen we duiding geven over het project en de al uitgevoerde studies. Daarvoor zijn er ruim 1.400 uitnodigingen naar omwonenden de deur uitgegaan.”

(DVL – Foto PVB)