Windmolens blijven voor beroering zorgen in Lichtervelde

© Foto Kurt
Redactie KW

De mogelijke komst van twee windturbines langs de E403 blijft voor beroering zorgen in Lichtervelde. Oppositiepartij SOMM vindt dat het gemeentebestuur niet in beroep moet gaan tegen de beslissing van minister Schauvliege om een milieuvergunning af te leveren.

Aspiravi wil twee windmolens plaatsen langs de E403. Eentje op grondgebied Zwevezele en eentje in de Damplasstraat in Lichtervelde. Dat leverde al een pak protest op bij omwonenden. Tijdens het openbaar onderzoek werden meer dan 1.600 bezwaarschriften ingediend. Ook de gemeentebesturen van Lichtervelde en Wingene gingen in beroep tegen de bouw- en milieuvergunningen die de provincie toekende.

Samen met Wingene

“Enkele weken geleden kwam het bericht dat minister Schauvliege een milieuvergunning heeft afgeleverd”, vertelde Johan Vandenbussche van oppositiepartij SOMM maandagavond op de gemeenteraad in Lichtervelde. “Wij vragen ons dan ook af hoe het gemeentebestuur hierop zal reageren.”

Schepen van Milieu Steven Bogaert (CD&V) gaf aan dat de gemeente pas beslist over een eventueel beroep bij de Raad van State na overleg met Wingene. “We willen samen een standpunt innemen.”

Slecht signaal

Een reactie die Vandenbussche niet tevreden stemde. “Het zou een bijzonder slecht signaal zijn mochten we als gemeentebestuur naar de Raad van State trekken. Dat zou er ver over zijn. En wie gaat dat betalen? Bovendien tekende onze gemeente toch het burgemeestersconvenant? Dan is in beroep gaan tegen windmolens een toch wel erg tegenstrijdige reactie.”

Ook burgemeester Ria Pattyn (CD&V) mengde zich in de discussie. “Dat is een terechte opmerking. We zijn zelf ook voorstander van groene energie, maar er moet wel een draagvlak voor zijn bij onze mensen.”

Schepen Jos Goethals (CD&V) eindigde met een boutade. “Iedereen is vóór windmolens, tot er één in hun achtertuin dreigt te komen.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier