Willy Schoore gaf 40 jaar geleden naam aan Gardeboe in Oekene

© Frank Meurisse
Redactie KW

Veertig jaar geleden werden de Gardeboefeesten voor het eerst georganiseerd in Oekene. Enkele sportievelingen van De Kronetrappers hadden al snel een programma, maar nog geen naam. Tot Willy Schoore met ‘gardebou’ op de proppen kwam, in het Nederlands werd dat uiteindelijk Gardeboe.

Begin de jaren 70 was er niets te doen in Oekene, zelfs de kermis stelde amper iets voor. Daarom besloten enkele sportievelingen van De Kronetrappers, met thuisbasis in café De Kroon, onder impuls van Robert Houthaeve en Willy Schoore (toenmalig uitbater De Kroon), om een feestweekend te organiseren. “Oude fietsen stonden daarbij centraal”, vertelt Willy. “Daarnaast richtten we een oude boerderij in tot café en was er onder andere een zangcrochet. Het programma was al snel volledig, maar we hadden nog geen naam.”

“We willen er niet zomaar Oekene kermis of zo van maken, dus zochten we iets verder. Om de link met de fiets te behouden, passeerden bijna alle onderdelen van de fiets de revue, maar niets bleek passend. Tot ik plots het Franse gardebou op tafel wierp. Iedereen was meteen laaiend enthousiast, de Gardeboefeesten waren geboren. Die eerste editie, in 1975, was meteen een schot in de roos. Het volk bleef maar komen en de tap stond geen moment stil. Het was de start van een succesvolle traditie met de stoet op zondag als hoogtepunt.”

Ondertussen zijn ze aan de veertigste editie toe en staat de tent nog steeds op het dorpsplein. “Ik vind het jammer dat de authenticiteit verdwenen is, al begrijp ik dat een stoet organiseren niet meer zo vanzelfsprekend is”, aldus Willy die tegenwoordig met zijn vrouw Diana Bouckenooghe in Izegem woont.

Vrijdagmiddag 19 september staat er een seniorennamiddag op het programma en vanavond is er de kroegentocht. Op zaterdag is er kindernamiddag, rommelmarkt en een avond vol ambiance met I Love the Music. Zondag 21 september tot slot is er oldtimerrit, barbecue en een shownamiddag met onder andere Jettie Pallettie en Sergio.

Alle info: www.gardeboefeesten.be.

(TD)

Lees ook meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier