Willy Marchau krijgt ‘De Helpende Hand’: “Iedereen met pensioen zou vrijwilligerswerk moeten doen”

Willy Marchau © BRU
Redactie KW

De Stichting Erkentelijkheidstrofee van de Orde van de Ezel kent dit jaar het kunstwerk ‘De Helpende Hand’ toe aan Willy Marchau (75). Hij kreeg deze trofee voor zijn belangeloze inzet, die hij dag in dag uit voor de medemens tentoon spreidt. Afgelopen maandag mocht hij tijdens een academische zitting in een overvolle raadzaal van het gemeentehuis de trofee in ontvangst nemen.

Voor Willy Marchau en zijn echtgenote Ria de Guytenaer is mensen helpen een doodgewone zaak. Dagelijks zijn Willy of Ria dan ook in de weer om wel ergens gratis hun diensten aan te bieden.

Willy groeide op in Assebroek bij Brugge en was dertig jaar lang als kok in het Sint-Niklaasziekenhuis in Kortrijk tewerkgesteld. Het was dan ook zijn job die hem en zijn vrouw Ria richting Kuurne dreef. Hij leerde haar kennen in een hotel in Knokke, waar hij als kok aan de slag was. Net voor hij met pensioen ging was hij ook nog enkele jaren aan de slag als koerier.

Ondanks het feit dat Willy met pensioen is houdt hij er een erg drukke agenda op na. Tijdens onze babbel met Willy staat zijn gsm dan ook roodgloeiend van mensen, die graag op Willy een beroep willen doen. “Mijn dagen bestaan er vooral in om mensen te helpen”, opent Willy het gesprek. “We hebben het goed, waarom zouden we dat dan ook niet delen met anderen ? Eigenlijk ben ik van mening dat iedereen die met pensioen gaat, enkele uren per week vrijwilligerswerk zou moeten verrichten. Zelf ben ik vooral bezig met Kadanz, een initiatief van het Sociaal Huis Kuurne in samenwerking met de ouderenraad. Zij zorgen ervoor dat ouderen en personen met een zorgvraag steun krijgen, zodat ze met voldoende kwaliteit thuis kunnen blijven wonen.”

Stoelen restaureren

“Twee dagen per week stel ik mij als chauffeur ten dienste van dit initiatief om mensen, die zich moeten verplaatsen binnen de gemeente Kuurne, vervoer aan te bieden. Maar ook andere kleine klusjes van Kadanz neem ik graag op mij.”

“Ik reik liever een helpende hand dan zelf in de belangstelling te staan”

“Naast vrijwilliger bij Kadanz ben ik ook nog actief als koorzanger, Emmaüsganger, receptiehulp, medeorganisator van de kerststallentocht, klusjesman en ga ik brood en groenten ophalen om deze dan vervolgens te laten herverdelen door De Brug.”

Willy Marchau samen met zijn vrouw Ria de Guytenaer en zijn kinderen en kleinkinderen.
Willy Marchau samen met zijn vrouw Ria de Guytenaer en zijn kinderen en kleinkinderen.© BRU

Mensen belangeloos helpen, welke nationaliteit of huidskleur ze ook hebben, maakt Willy alvast gelukkig en blij. De weinige vrije tijd die hem rest, gebruikt hij om zich terug te trekken in zijn atelier achteraan in de tuin en ook daar is hij dan druk in de weer voor anderen. Het nieuwste project waar Willy thuis in zijn atelier aan werkt is het restaureren van de stoelen van het woon- en zorgcentrum Heilige Familie, waar ook zijn vrouw als vrijwilliger actief is. Gratis diensten aanbieden en altijd paraat staan voor iedereen die het nodig heeft, zijn zaken die Willy dan ook hoog in het vaandel draagt.

Milde weldoener

“Ik ben een stille werker die liever een helpende hand reikt dan zelf in de belangstelling te staan voor het vrijwilligerswerk dat ik doe”, gaat Willy verder. “Ik ben alvast de Orde van de Ezel dankbaar voor deze erkentelijkheid, maar wat ik doe is enkel mogelijk door de steun van mijn echtgenote Ria, die ook als vrijwilliger aan de slag is en even veel als ikzelf deze trofee verdient.”

Willy is al sinds zijn jeugd sociaal ingesteld. Hij was onder meer de stichter van KSA Noordzeegalm in Assebroek, maar ook buiten deze jeugdvereniging stond Willy altijd paraat om anderen te helpen. Aangezien Willy een hekel heeft aan de wegwerpmaatschappij probeert hij dat ook zoveel mogelijk tegen te gaan.

Koning Ezel Olivier Wambacq, burgemeester Francis Benoit en Grootmeester Eddy Lafaut overhandigden Willy en Ria de trofee.
Koning Ezel Olivier Wambacq, burgemeester Francis Benoit en Grootmeester Eddy Lafaut overhandigden Willy en Ria de trofee.© BRU

Goederen, waarvan Willy weet dat ze klaar staan om weg te gooien, gaat hij persoonlijk met zijn aanhangwagen ophalen, om deze dan vervolgens aan personen te schenken, die ze kunnen gebruiken en het minder breed hebben in onze maatschappij.

Voor deze niet aflatende inzet werd hem dan ook dit jaar door de Orde van de Ezel.de trofee ‘De Helpende Hand’ toegekend. (BRU)

Erkentelijkheidstrofee Orde van de Ezel

Jaarlijks reikt de Stichting Erkentelijkheidstrofee van de Orde van de Ezel een kunstwerk uit aan een Kuurnenaar, die zich op uitzonderlijke wijze heeft laten opmerken omwille van zijn of haar inzet voor het welzijn van de medemens. Deze ‘Helpende Hand’, een bronzen beeld van John Noseda, kan maar één keer worden toegekend. De uitreiking vindt traditioneel plaats op verkoren maandag, de eerste maandag na Driekoningen.

“Willy kreeg deze trofee omdat hij zijn helpende handen overal waar nodig ten dienste van anderen stelt”, verduidelijkt de Orde. “Hij is een man die altijd bereid is zijn talenten in te zetten om eender wie te helpen met eender wat.”

De Erkentelijkheidstrofee wordt uitgereikt sinds 1977. Willy is de 26ste man die de ‘Helpende Hand’ krijgt. Ook twaalf vrouwen gingen hem al voor. De Orde van de Ezel heeft tot doel te ijveren om de naam en faam van de gemeente Kuurne in binnen- en buitenland zowel op cultureel als folkloristisch gebied bekendheid te geven. De vereniging bestaat uit maximaal 23 leden en een onbepaald aantal ereleden. Tweejaarlijks wordt er op de Ezelsfeesten een Koning Ezel verkozen die optreedt als ambassadeur. (OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier