Willy Bauwens hangt fototoestel aan de haak

Onze fotograaf Willy Bauwens voor 'zijn' Kortrijks stadhuis waar hij vele jaren trouwkoppels en jubilarissen vereeuwigde. © HOL
Redactie KW

Op 1 december hangt onze huisfotograaf Willy Bauwens zijn fototoestel aan de haak. Na een lange carrière zegt hij de perswereld vaarwel en wil hij nu vooral genieten van zijn pensioen.

Willy Bauwens werd op 30 november 1955 geboren. Hij groeide op in Bellegem. “Ik trok naar de vakschool”, vertelt Willy. “Eigenlijk wou ik toen al fotografie studeren, maar van mijn vader moest ik een ‘stiel’ leren. Ik heb de opleiding dan maar in avondschool gevolgd. Daarvoor trok ik wekelijks een paar keer naar Brugge.”

“Het waren vooral de chemische processen bij fotografie die me intrigeerden. Hoe kom je van niets tot een foto op papier”, herinnert Willy zich. “Met wat water en wat chemische producten ontwikkel je een filmrolletje tot een tastbare foto. Dat proces wilde ik onder de knie krijgen.”

Vinkenzettingen

Toch begon zijn werk bij de krant als schrijver van kleine verslagjes. “Elke week stak ik de resultaten van de vinkenzettingen in de bus van Pascal Goethals, die toen correspondent was voor Het Wekelijks Nieuws. Toen hij naar Marke verhuisde, zag ik het niet meer zitten om elke week naar daar te rijden, dus stak ik ze rechtstreeks in de bus van de redactie van Het Wekelijks Nieuws. Na de eerste keer verscheen het stukje in de krant, dus deed ik het verder zo. Mijn vader stond daar nogal sceptisch tegenover en dacht dat ik vroeg of laat een factuur zou gepresenteerd krijgen. Hij dacht dat je moest betalen om zoiets te laten publiceren.”

“Ik weet nog altijd niet hoe de toenmalige hoofdredacteur Paul Raes wist dat ik die stukjes maakte, maar op een dag stond hij aan de deur”, gaat Willy verder. “Mijn vader dacht dat hij kwam om geld te vragen, om de rekening te presenteren. Hij zei toen : ‘Integendeel, ik wil uw zoon ervoor betalen.’ En toen draaide mijn vader wat bij. Paul kwam vragen of ik zelfs meer wou schrijven voor de krant, ook verslagjes over WS Bellegem. Langzaam werd dat meer en werd ik vaste correspondent voor Bellegem en Rollegem. De gemeenten waren toen nog niet gefusioneerd.”

Kortrijks Handelsblad

Op een dag was Willy aanwezig op Kortrijk Koerse, op Witte Donderdag. “Ik weet niet meer waarom Paul en ik toen samen op de baan waren, maar wel nog dat we bijna in de gracht gereden zijn. Ik nam ook wat foto’s voor mezelf van de wielrenners. Op een gegeven moment zat Paul in de problemen omdat hij zijn eigen foto’s of die van de fotograaf dat weet ik niet meer zo goed niet meer tijdig kon laten ontwikkelen. Ik nam hem toen mee naar mijn zolder waar ik een donkere kamer had geïnstalleerd. Sindsdien nam ik vooral foto’s voor de krant.”

In de jaren 90 begon Willy ook voor Kortrijks Handelsblad te werken. “Ik begon ook als schrijvend medewerker. Ik schreef toen korte stukjes voor de sportredactie. Toen de Roularta Group Het Wekelijks Nieuws overnam van de familie Sanssen, werkte ik bijna uitsluitend voor Kortrijks Handelsblad en Krant van West-Vlaanderen. Groot-Kortrijk en Kuurne en ook de foto’s tijdens de week in Zwevegem waren voor mijn rekening. Na verloop van tijd kwamen daar ook de foto’s van de pasgeboren baby’s bij.”

Lees het volledige verhaal van Willy deze week in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier