Willy (84) bouwt z’n eigen burcht

Willy Derutter bij de burcht die hij maakte: "Ik heb er 248 uur aan gewerkt."
Redactie KW

Vorig jaar begon Willy Derutter (84) met het bouwen van een zelfontworpen burcht. Hij is er welgeteld 248 uur mee zoet geweest.

Willy Derutter woont in de Plumerlaan en heeft twee kinderen: Dirk en Luc. Hij is een gepensioneerd ‘zetelgarnierder’ of meubelstoffeerder. Zijn eerste locomotief betekende de start van een grote verzameling treinen, huisjes en andere accessoires voor het bouwen van de treintafels. “In al die jaren heb ik negen treintafels afgewerkt”, vertelt Willy. “Het maken van zo’n treintafel is een hele klus. Ik zet graag de puntjes op de i en zorg ervoor dat alles tot in detail klopt en werkt. De grootste tafel die ik ooit maakte was 16 vierkante meter groot. Zeven jaar heb ik eraan gewerkt, dag in dag uit, telkens een paar uur per dag. Hoe groter zo’n tafel is, hoe meer bedrading erbij komt kijken onder de tafel om onder andere alle lichtjes en slagbomen te doen werken.”

Wachttorens

Het werken aan die bedrading is een van de redenen waarom Willy gestopt is met het maken van treintafels. “Gezien mijn leeftijd wordt het steeds moeilijker om urenlang onder een tafel te werken en omdat mijn kinderen en kleinkinderen geen interesse hebben om mijn hobby voort te zetten, heb ik besloten om al mijn stukken voor de treintafels te verkopen. Momenteel staan er zeker nog zo’n 4.000stukken te koop: locomotieven, wagons, huisjes… Het mag allemaal weg.” Willy is dan overgeschakeld naar het bouwen van een burcht. “Een jaar geleden ben ik eraan begonnen. Het is geen replica van een bestaande burcht, maar een die ik volledig zelf ontworpen heb. De wachttorens zijn gemaakt van kartonnen posterrollen en voor de muren gebruikte ik de deksels van bananendozen. Ik beplakte alles met een steenmotief dat mijn zoon op de computer heeft gemaakt. Net zoals bij de treintafels heb ik alles tot in detail afgewerkt: een gids leidt een groepje mensen rond en er is een kiosk met postkaarten. Er staat ook een standbeeld, in een hoekje vind je de oude latrines en op het binnenplein kun je de ruïnes zien van de oude paardenstallen. Uiteindelijk heb ik er in een halfjaar tijd zo’n 248 uur aan gewerkt.”

Willy is heel trots op zijn werk en er zijn zelfs al geïnteresseerde kopers voor de burcht: “Iemand heeft mij al 200 euro geboden, maar ik ben er niet op ingegaan. Het is nog te vroeg, ik zal zelf wel nog even genieten van wat ik heb gemaakt.” Wie interesse heeft om de burcht te bewonderen, kan een afspraak maken met Willy Derutter via 057 20 45 43 of 057 44 45 52.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier