William en Marcel uit Oekene fietsen meer dan 3.000 km voor het goede doel

William Cools en Marcel Trybou fietsen naar Noordkaap voor het goede doel. © (Foto SB)
Redactie KW

William Cools en Marcel Trybou zullen op 3 juni een 22-daagse fietstocht aanvatten richting Noordkaap, het noordelijkste punt van Europa, om ‘CVA mijn tweede leven’, een steungroep voor mensen die een herseninfarct hebben gehad, te sponsoren. De twee wielrenners zullen hierbij ongeveer 3.200 kilometer afleggen.

“We hebben al veel meerdaagse fietstochten gereden, maar het was een droom om eens naar de Noordkaap te fietsen”, begint William. “De Noordkaap heeft iets mythisch. Vorige ritten gingen we naar bedevaartsoorden zoals Santiago de Compostela en Lourdes, maar nu gaan we eens een andere richting uit. We trainen ongeveer 3 à 4 keer per week waarbij de afstand telkens wat langer wordt. Dit jaar zitten we al aan ongeveer 5.000 gefietste kilometer. Een keer 150 kilometer rijden is niet moeilijk, maar twintig dagen na elkaar dit doen, is toch wel op je reserve rijden.” “In juni zal de noorderzon volop schijnen, een dag per jaar schijnt ze zelf 24 uur op de noordpoolcirkel”, vult Marcel aan.

“Zo zullen we in staat zijn om lang te kunnen fietsen.” “Mensen kunnen sponsoren aan 1 euro per kilometer. Het aantal kilometer kunnen ze uiteraard zelf kiezen”, stelt William. “We hopen 3.200 euro binnen te halen, maar we zijn met twee dus maal twee zou mooi zijn. De opbrengst gaat integraal naar CVA mijn tweede leven, de reis betalen we zelf.”

William en Marcel zijn hun partners Gerda Cappelle en Ann Staelens zeer dankbaar dat zij met hen meegaan om hen te begeleiden. “We kennen de streek niet, maar we zijn wel gewend om ons plan te trekken in het buitenland”, vertelt Gerda.

“Wij staan in voor het vervoer van de bagage, de boodschappen en zorgen voor de nodige bevoorrading. We staan ook in contact met elkaar via onze gsm’s.”

CVA mijn tweede leven

De opbrengst van de fietstocht gaat naar ‘CVA mijn tweede leven’, die tweemaandelijks samenkomt. “We zijn de enige vereniging in West-Vlaanderen en tellen ongeveer 24 leden. De bedoeling is om die leden te verwennen”, verduidelijkt Connie Labeeuw, voortrekster van de groep die zelf ooit een CVA heeft gehad. “We doen soms eens een terrasje maar zijn ook al eens op busreis geweest en we gaan bijvoorbeeld op 30 juni op brouwerijbezoek naar Brouwerij De Meester.” “We zijn een vriendengroep”, vult Lut Priem, lid van CVA mijn tweede leven, aan. “De sfeer is zeer gemoedelijk en de partners zijn altijd welkom om mee langs te komen. Doordat wij niet kunnen rekenen op subsidies is het initiatief van William en Marcel voor ons dan ook echt een financiële opsteker. In oktober bestaan we acht jaar en kunnen we met het geld misschien eens al die vrijwilligers bedanken die ons al die tijd geholpen hebben.”

Grote herkenning

CVA mijn tweede leven werkt samen met O.L.V. Van Lourdes ziekenhuis te Waregem en AZ Groeninge waar Anja Lorrez beroertecoach is.

“Mijn job bestaat er in om mensen die een CVA hebben gehad, te begeleiden. Ik help hen bijvoorbeeld om een gezonde levensstijl te hebben, een rookstop te introduceren, te bewegen, aan bloeddrukbegeleiding te doen”, vertelt Anja. “We organiseren ook namiddagen met patiënten waarbij CVA mijn tweede leven komt spreken.”

“Minder zwaar getroffenen krijgen vaak minder begrip en met zo’n coach en praatgroepen kunnen ook zij steun krijgen”, vult Lut aan. “Je herkent zo veel in elkaar”.

Wie William en Marcel wenst te sponsoren kan dit doen door een zelf gekozen aantal kilometers te sponsoren aan het tarief van 1 euro per kilometer.

Dit mag overgemaakt worden op de rekening BE38 0688 9430 5772 met mededeling ‘Sponsortocht Noordkaap’. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier