Wilfried Vandaele: “Atol zal de mensen een hoop geld kosten”

Wilfried Vandaele. (Foto HH)
Redactie KW

“Het energie-atol voor de kust van De Haan zal de mensen een hoop geld kosten. Dat zegt Vlaams Parlementslid en senator Wilfried Vandaele (N-VA), die zelf in De Haan woont. “Volgens het bedrijfsplan van de kandidaat-concessionaris zal Elia voor de energie een gegarandeerde prijs betalen die oploopt tot 250% van de marktprijs. Deze kost zal verrekend worden naar burgers en ondernemingen.”

Wilfried Vandaele, oppositieleider in De Haan, komt al bijna drie jaar op tegen het energie-atol. Hij vreest dat de gewijzigde stromingen het strand zullen afkalven op de ene plaats en zandophopingen zullen veroorzaken op andere plaatsen. “Er gaan ook visgronden verloren en er is de vrees voor visuele hinder”, zegt Vandaele, die nu nog met een nieuw argument komt op basis van vertrouwelijke informatie die hij kon inkijken.

‘Het eiland zal de mensen een hoop geld kosten. Bart Tommelein blijft herhalen dat het atol de elektriciteitsverbruiker geen euro zal kosten, maar dat klopt niet. Er komen inderdaad geen groenestroomcertificaten omdat het hier niet om energieproductie gaat, maar om opslag. Maar wel stapt de Participatie Maatschappij Vlaanderen, een investeringsvehikel van de overheid, in het project. Dat is weliswaar geen subsidie, maar toch een vorm van steun waar de overheid tussen zit.”

“Maar er is meer”, zegt Vandaele: “Het bedrijfsplan dat kandidaat-concessionaris iLand voorlegt, gaat ervan uit dat Elia gedurende de voorziene levensduur van het project een gegarandeerde prijs betaalt voor de geleverde energie die oploopt tot 250% van de huidige marktprijs. Deze kost wordt verrekend in de transmissienettarieven die betaald worden door de ondernemingen en de burger. De Vlamingen krijgen dus een huizenhoge factuur voorgeschoteld voor het energie-atol. Als we dat doen, gaan we de weg op van de zonnepanelen, die ons door oversubsidiëring handenvol geld hebben gekost.”

“Ik wens niet te reageren op de uitspraken van Wilfried Vandaele”, zegt staatssecretaris Bart Tommelein. “Ik hou mij aan de wettelijk voorziene procedures, waarbij ik op basis van het advies van de FOD Energie binnen de 30 dagen aan de federale regering een voorstel moet doen voor een domeinconcessie. En dat advies beveelt heel duidelijk aan om over te gaan tot het toekennen van een domeinconcessie op de Wenduinebank.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier