Wielsbeke blijft investeren in bib en ondertekent bibcharter

Bernadette Wouters, Nele Verfaille en Lien Ceenaeme van de bibliotheek willen een kwalitatieve bibliotheekwerking voor alle mensen. © NVR
Redactie KW

Het college van burgemeester en schepenen heeft het bibcharter ondertekend. Dat charter kwam er nadat het voor gemeenten niet meer verplicht is een bibliotheek uit te baten. Het charter wil dat een goed bibliotheekwerking behouden blijft. Naast gemeenten kunnen ook burgers het charter ondertekenen.

Het decreet op het lokaal cultuurbeleid werd gewijzigd. Vanaf 2016 werden de middelen voor het voeren van een lokaal cultuurbeleid toegevoegd aan het Gemeentefonds. De middelen en de verantwoordelijkheid voor het voeren van een lokaal cultuurbeleid worden volledig bij de gemeentebesturen gelegd die er naar eigen ambitie en vermogen vorm aan kunnen geven.

Dat impliceert dat een bibliotheek openhouden geen verplichting meer is. “‘Bib voor iedereen’ is een campagne van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie. Samen met andere cultuurorganisaties, zoals het Davidsfonds, stelden ze in het kader van die campagne het bibcharter op. Zij wensen dat een kwaliteitsvolle bibliotheekwerking in elke gemeente blijft”, zegt bibliothecaris Nele Verfaille.

Klavertjevier

Het initiatief stelt de bibliotheek voor als een klavertjevier. Er zijn vier parameters waar elke bibliotheek aan zou moeten voldoen. “Ten eerste is de bibliotheek er in elke gemeente één voor en door de lokale gemeenschap. Dat wil zeggen dat de bib op zoek gaat naar de lokale noden. Ten tweede heeft de bib een professionele werking waar mensen deskundig begeleid worden. De bibliotheek is ten derde een veilige, toegankelijke en laagdrempelige plaats voor iedereen. Tot slot moet je in de bib toegang krijgen tot cultuur en informatie”, legt Nele uit.

Het gaat erom dat gemeenten blijven investeren in een kwaliteitsvolle werking. “De Wielsbekenaren hoeven zich geen zorgen te maken. Iedereen weet ondertussen dat de bib binnenkort ondergebracht zal worden in en naast de kerk. Welke bibliotheek kan zeggen dat ze nog een nieuw onderkomen krijgt? Maar we vinden dat ook de mensen buiten onze gemeente een kwalitatieve bib verdienen. Burgers kunnen het charter ook nog komen tekenen in de plaatselijke bib of online op www.bibvooriedereen.be.”

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier