Wielsbeke: “Als Colette van het ziekenhuis komt, wil ze onmiddellijk naar school”

Colette Cabbeke met haar ouders Hendrik Cabbeke en An Nates en oudere broer Ewoud. (Foto NVR)
Redactie KW

Colette Cabbeke (7) uit de Spaanderstraat is dit jaar de Krak van Wielsbeke. Colette is een kankerpatiënt, die in juni ondersteund werd door een grote benefiet. Colette was heel blij, maar enorm verrast met de titel van Krak: “Ben ik de echte Krak?!”, klonk het luid.

Momenteel zit Colette in de derde van vijf fasen nabehandeling. Elke cyclus duurt 35 dagen. Tussendoor gaat ze terug naar school. “Alles verloopt goed. Daarom zijn de dokters snel gestart met de nabehandeling. Bij het begin van een cyclus moet Colette enkele dagen naar het ziekenhuis. Elke week moet ze sowieso een dag naar het ziekenhuis”, leggen haar ouders An en Hendrik uit.

moed

Colette heeft heel veel moed en wil om door te zetten en het gewone leven terug op te pikken. De nominatie voor de Krak van Wielsbeke werd overal opgevangen. “Zelf hebben we geen reclame gemaakt. De school heeft het opgepikt en daardoor stemden veel mensen voor Colette. Mensen die we maar half kennen, spraken ons erover aan bij de bakker of de slager”, lacht Hendrik. Haar mentaliteit zorgt ervoor dat mensen op haar gestemd hebben. “Als Colette van het ziekenhuis komt, wil ze onmiddellijk naar school. Ondanks de ziekte heeft Colette een gelukkig leven. De manier waarop Colette met haar ziekte omgaat, bezorgt haar de titel van Krak. Haar mentaliteit is een voorbeeld voor veel volwassenen”, zeggen An en Hendrik trots.

We leven nu tussen angst en hoop. We geven voorrang aan dat laatste

In het najaar 2015 ontdekten de dokters dat Colette hervallen was. Met een bijkomende leverziekte werd 2016 een heel lastig jaar. Colette miste het eerste leerjaar volledig. “In september kon ze weer naar school. Het is ongelooflijk hoe de school rekening met haar houdt. Elke week moeten we één keer naar het ziekenhuis. Soms verplaatst de school activiteiten naar de namiddag, omdat ze er zeker bij zou kunnen zijn. Laatst was dat het geval met het sinterklaasfeest. We vragen er nooit om, maar zonder veel tamtam verplaatst de school dat spontaan. Dat bewonderen we.”

Colette en haar ouders beleefden ook mooie momenten in 2016. “In het begin van het jaar kreeg ze bezoek van de koningin en prinses Elisabeth. In mei deed Colette haar Eerste Communie. In september mocht ze voor Levensloop mee oplopen met de spelers van Club Brugge. Later op het jaar stapten An en ik in het huwelijk. Dingen die Colette en ons hele gezin gelukkig maken, pikken we altijd mee. We kunnen niet alles doen, maar we voelen ons oprecht gelukkig”, geeft Hendrik aan.

2017 wordt voor Colette en haar familie een jaar van afwachten. “Ons leven schommelt nu tussen angst en hoop, maar we geven voorrang aan de hoop.”

(NV)

Vragenrondje

Op 4 en 5 juni organiseerde Team Colette een benefietweekend voor Colette, want Colette kreeg bepaalde medicijnen niet terugbetaald. Hoeveel bracht deze benefiet op en wat wordt ermee gedaan?

“De totale opbrengst was 50.000 euro. Daarvan hebben we enkel het gedeelte gebruikt dat nodig was om de behandeling te betalen. Een groot deel ging naar vzw Kinderkankerfonds. Vier andere verenigingen die zich inzetten voor families met kinderen die aan kanker lijden ontvingen ook een deel van de opbrengst. We stonden erop dat we door die verenigingen te steunen ook andere gezinnen konden helpen. Die verenigingen zijn een grote steun in de strijd tegen kanker.”

Waren jullie verrast over de opkomst van de benefiet?

“De spaghettiavond en de fietstocht brachten in totaal 1.000 mensen op de been. Vrienden, kennissen, onbekenden en bedrijven zorgden niet enkel voor financiële steun, maar ook voor morele steun. De betrokkenheid en solidariteit die tijdens dat weekend heerste, is onbeschrijfelijk.”

Was het altijd de bedoeling dat het zo groots zou worden?

“Wij hadden nooit om steun gevraagd, maar plots kwam enkele vriendinnen met een ideetje op de proppen. Ze zouden elk een pot spaghettisaus maken en enkele vrienden uitnodigen. Die gedachte alleen al was prachtig en het zou ook wat opgebracht hebben. Uiteindelijk vonden ze dat ze het groter moesten zien en ze schakelden de hulp in van andere mensen en vormden Team Colette. Een team dat zich zonder na te denken volledig inzette om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dat zullen wij nooit vergeten. Iedereen die ook maar iets voor ons gedaan heeft, verdient het om ook een beetje Krak te zijn. Wielsbekenaren zijn enorm begaan met elkaar en dit is het mooiste voorbeeld.”

Bio

Privé

Colette is zeven jaar oud. Ze woont met haar ouders Hendrik Cabbeke en An Nates in de Spaanderstraat in Wielsbeke. Colette heeft een oudere broer, Ewoud.

school

Colette zit in het tweede leerjaar van de Vrije Basisschool Springeling van Wielsbeke. Ook al is ze een jaar niet naar school geweest, toch haalt ze nu goede punten. Vorig schooljaar maakte Colette gebruik van afstandsonderwijs Bednet en vierde ze ook haar eerste communie.

Vrije tijd

Colette is grote fan van Adele en K3. Ze is ook lid van Chiro Kris-Kras.