Wie wordt de Kortrijkse persoonlijkheid 2018?

Carine Coigné. © JVGK
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Carine Coigné, Jo Libeer en Stijn Debaillie zijn de drie genomineerden voor de ‘Personality Award’. Deze laureaat en de winnaars van de andere categorieën voor de Tower Awards worden op 24 februari bekend gemaakt. De campagnes op sociale media draaien inmiddels op volle toeren.

De Tower Awards – verwijzend naar de Broeltorens – zetten ondernemende mensen, verenigingen of bedrijven in de kijker. Een winnaar is al bekend. Het Lekkerste Gerecht van Kortrijk werd al verkozen tijdens het Lekkerste Weekend. Die prijs is voor Olivier Vansteenkiste van restaurant d’Oude Burcht. Zijn winnende creatie zal ook te proeven zijn op de gala-avond van de Tower Awards.

Persoonlijkheid

Het meest wordt uitgekeken naar de Personality Award. Jo Libeer is sinds enkele jaren deceo van de Biënnale Interieur die Kortrijk internationaal op de kaart zet. Hij was lange tijd actief voor ondernemersorganisatie Voka en lanceerde destijds het tijdschrift Ondernemers. Hij is ook betrokken bij het Festival van Vlaanderen-Kortrijk, Kortrijk Xpo en Kulak. Stijn Debaillie is een van de trekkers van het team Designregio Kortrijk dat in 2017 internationale erkenning kreeg. Carine Coigné zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt op de evenementen die door het stadsbestuur worden georganiseerd.

Tweede en derde generatie

Bij de categorie Starter van het Jaar zijn Play it Safe, Think Edge en Re-Mind geselecteerd. Play it Safe is leerplatform op basis van een game waarmee veiligheid en preventie worden aangeleerd. Think Edge is een communicatiebureau van Pieter-Jan Mollie. Re-Mind onder leiding van Ann Coussement biedt studiecoaching, examencommissie, busines coaching en educatie aan.

Stijn Debaillie.
Stijn Debaillie.© JVGK

Café 56, Juwelen Nys en Dolce by Erina zijn geselecteerd voor Handelszaak van het Jaar. Café 56 nam diverse initiatieven op Sinksen en opende een tijdelijke zomerbar langs de boorden van de Leie. Nys, intussen de derde generatie juwelen- en horlogemakers, opende een bijkomende winkel in de Korte Steenstraat. Kledingzaak Dolce by Erina is een van de sterkhouders van de Leiestraat en intussen ook al aan de tweede generatie toe.

Museum en koffie

Theoria, Crocodile en Kopie Koffie zijn genomineerd voor het Beste Innoverend Concept.Boekenhuis Theoria heeft sinds een jaar onderdak in het oude casinogebouw. Het huis heeft vele kamers waar ook al eens een koffie kan gedronken worden. De familie Van Poucke vernieuwde Crocodile, die in 1895 startte als drogisterij. Met de heropening van de winkel, opende ook een museum. Bij Kopie Koffie kan je terecht voor drukwerk, maar ook voor een drankje terwijl je wacht.

In de categorie Internationalisering zijn Designregio Kortrijk, de studierichting digital arts and entertainment (DAE) van Howest en My Machine. Designregio is een platform dat mensen en initiatieven verenigt rond creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Studenten van ver over de grens komen naar Howest om games te leren ontwerpen en ontwikkelen. My Machine richt zich dan weer tot jonge kinderen en helpt hen hun droommachines ontwerpen én realiseren.

Jo Libeer.
Jo Libeer.© JVGK

Bij de Merkwaardige Award is Younes El Haddaji de jongste kandidaat. Hij blies Red-Side, een sportinitiatief om jongeren van straat te houden, nieuw leven in. Intussen zijn zo’n honderd jongeren aangesloten. Reinhilde Debruyne illustreerde al een kinderboek en werkt als tattoo-artiest én lerares. Haar volgende project is het tatoeëren van een design op handtassen. Freek Quartier ontwerpt met de computer. Hij is de animatieregisseur van de vernieuwde reeks van Fabeltjeskrant die voor 2019 voorzien is.

Publieksstemmen

Tot slot is er nog de verkiezing van de Vereniging van het Jaar. De Tinekesfeesten is een grote bende vrijwilligers die in september een weekend lang feesten rond de verkiezing van Tineke van Heule. Een groep ondernemende vrouwen startte Les Smokeuses, een sigarenclub waar mannen niet toegelaten zijn. Sonic City is een uniek festival van het Wilde Westen, met elk jaar een andere curator.

De winnaars worden bepaald door een jury, maar ook door stemmen van het publiek op voorhand en de feestavond zelf. Die avond vindt plaats op 24 februari in Kortrijk Xpo. Stemmen kan nog tot 18 februari 20 uur.

Ann-Pascale Mommerency en haar team van Kapcon organiseert de verkiezing dit jaar voor de derde keer, een voortzetting van de Personality Awards van JCI Kortrijk. Die laatste vereniging blijft ook bij de Tower Awards betrokken. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier