Wie wint op zaterdag 26 mei de tiende Persprijs in Tielt?

De laureaat krijgt dit brons, dat de naam 'Tribune' kreeg, gemaakt door Filip Santens uit Meulebeke. © GF
Redactie KW

Op zaterdag 26 mei wordt de tiende Persprijs uitgereikt door de Tieltse Perskring. Vijftien namen werden naar voren geschoven en uiteindelijk bleven er vier genomineerden over. De gitaarklas van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord luistert de avond op.

Paul Bekaert

GF
GF

Paul Bekaert (70) verwierf nationale en internationale bekendheid als verdediger van de mensenrechten. Na de verdediging van het echtpaar Moreno en Garcia, Fehriye Erdal liep hij vooral in de kijker als raadsman van de naar België gevluchte Catalaanse president Carles Puigdemont. Hij voerde daarnaast vaak observatie-opdrachten uit in Palestina en Israël. Bekaert is getrouwd en heeft twee zonen: Simon (advocaat) en Francis (creatieveling). Vader Paul zocht zijn extra’s meer in het theater. Hij zette het Tieltse cultuurcentrum Gildhof op de kaart en schreef ook revues en massaspelen, waaronder een over de Boerenkrijg.

Noël Lievrouw

GF
GF

De Torenvalk en Noël Lievrouw (66) gaan samen. De leraar nam twaalf jaar geleden afscheid als voorzitter van de natuurvereniging. Daarvoor zette hij een stap opzij als stichtend voorzitter van de West-Vlaamse Milieufederatie. Zonder De Torenvalk had zijn leven er helemaal anders uitgezien. Hij lag aan de basis van de Dag van de Natuur, de bomenrijen langs de wegen in de regio, de Vorte Bossen in Ruiselede, het provinciaal domein De Baliekouter in Wakken… Noël koos altijd voor de pragmatische aanpak. Hij wou geen stadsecoloog met opgeheven vinger worden en hield zich daarom ver van de politiek.

Annemie Vandendriessche

GF
GF

Al ruim 40 jaar zamelt zuster Annemie Vandendriessche (65) van de Zusters van het Geloof kalenders, stylo’s, zakagenda’s, zeepjes en versnaperingen in voor gevangenen en daklozen. Tientallen dozen vol materiaal gaan eind januari naar de gevangenis van Brugge en Ruiselede. Wat overblijft, gaat naar opvanghuis Mensa in Brugge. Het begon in 1976 toen ze voor het eerst met de aalmoezenier binnen stapte in de vrouwengevangenis van Brugge. De jaren 90 brachten verandering: strengere controles en een terugloop van de giften. Ook zijn de sigaretten en sigaren verdwenen en besparen bedrijven op hun relatiegeschenken.

Jan Vandermeulen

GF
GF

Huisarts Jan Vandermeulen (65) is gepassioneerd door de rijke geschiedenis van zijn stad. Hij was de drijvende kracht achter het plaatsen van de beelden van Olivier de Duivel, Tanneken Sconinx, Stanislas Maczek en Briek Schotte. Dat in 2008 WO I 90 jaar achter ons lag, werd in Tielt imposant aangepakt. Jan gaf de aanzet tot de realisatie van een kortfilm rond WO I in Tielt en met een rijkelijk gedocumenteerd wandelboek droeg hij zijn steentje bij. Hij verleende zijn medewerking aan heemkundige publicaties en is medestichter van de Stichting Jean Lemey. En dan is er nog ‘Gas! Ieper 1915: de eerste gifgasaanval’ dat hij schreef met zijn vrouw Ann Callens.

De uitreiking gebeurt op zaterdag 26 mei in de raadzaal (eerste verdiep) van het Tieltse stadhuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier