Wevelgemse Chaussée d’Amour: 600 meter, drie frituren

Lukas, Fien en Simon velden hun deskundig oordeel. © TV
Redactie KW

In de Menenstraat vind je drie frituren binnen een afstand van 600 meter. Is dat niet van het goede te veel, vroegen wij ons af. Wie serveert de beste frietjes met stoofvleessaus en waar eet je de lekkerste Bicky Burger? Wij gingen met drie deskundigen op onderzoek uit: op tocht langs de frituren in de Menenstraat.

Wie nu en dan eens kijkt, heeft het sowieso al gezien: het aantal bordelen langs de Kortrijk- en Menenstraat daalt. Dat wordt ook bevestigd door de cijfers: momenteel zijn er slechts zeven geschiktheidsverklaringen toegekend. Een jaar geleden waren dat er nog twaalf.

De huisjes van plezier lijken plaats gemaakt te hebben voor friethuisjes. Vooral in de Menenstraat hoef je niet lang te zoeken naar een frituur. Binnen een afstand van 600 meter liggen er drie: Cupido, Belgiek en Michel. Is dat niet van het goede te veel? En serveren ze niet allemaal eenheidsworst? Op deze vragen zocht ik een antwoord, samen met Lucas Develtere, Fien Libeer en Simon Vanderplancke. Drie ervaren frituurbezoekers. We onderzochten waar je de lekkerste frietjes kan eten, waar de beste stoofvleessaus te vinden is en wie de ideale Bicky Burger serveert. Er bestaan minder leuke opdrachten voor een reporter.

Wevelgemse Chaussée d'Amour: 600 meter, drie frituren
© TV

Barakske

De modale Vlaming prikt zijn frietje het liefst op vrijdagavond. Wij ook dus, we beginnen er vroeg aan. Om 18 uur schuiven we al aan voor ons eerste pakje. En krijgen meteen het antwoord op de eerste vraag: “Neen, drie frituren is niet te veel.” Want overal staan we aan te schuiven. Dat wachten kan trouwens een list zijn van de frituuruitbaters, bedenk ik. Terwijl je wacht wordt je honger aangescherpt door de geur van de frietjes en door het zien van al dat lekkers in de toonbank. Ben je dan niet geneigd om een extra stuk vlees te bestellen, tegen je eigen voornemen in? Ja toch?

“Het broodje mag niet te zacht maar ook niet te krokant zijn” – Simon Vanderplancke

Onze tocht start in frituur Belgiek. De meest recente, en dat zie je aan het frisse interieur. Voor de drie proevers is dit hun eerste bezoek aan Belgiek. Van de buitenkant vond Lucas het maar een barakske maar binnen ziet het er best gezellig uit. Eindelijk proeven we de eerste friet.

Wevelgemse Chaussée d'Amour: 600 meter, drie frituren
© TV

Fien bijt de spits af: “Deze frietjes zijn krokant, dat heb ik wel graag”. “Niet te vettig”, oordeelt Lucas. “En de Bicky Burger bevat de juiste sausjes.” Over de stoofvleessaus zijn ze ook te spreken, een meevaller dus. Maar echt vergelijken kunnen we pas nadat we bij de andere twee langs zijn geweest. Op naar Cupido!

Dik zonder brokken

Daar kom je in de wereld van Coca-Cola terecht. Gadgets, posters, plastic figuurtjes: alles met het logo van Coca-Cola. Wij bestellen een Ice Tea. Terwijl ik sta aan te schuiven, beoordelen de jongeren het interieur. “Er is hier in al die jaren nog niet veel veranderd, maar het blijft toch gezellig”, vindt Simon. Fien is het daarmee eens. “Er staan zelfs kaarsjes op de tafel”. Televisies zijn alom aanwezig, dat doet volgens de jongeren wel afbreuk aan de gezelligheid.

Het eerst wat opvalt, is de pikzwarte stoofvleessaus. “Ze ziet er minder goed uit maar de smaak is wel ok”, vindt Simon. De drie beschrijven een goede stoofvlees als dik zonder brokken. Evenmin als in Belgiek is dat hier het geval.

Wevelgemse Chaussée d'Amour: 600 meter, drie frituren
© TV

“De Bicky Burger is perfect”, weet Lucas als specialist ter zake. “De drie sausen zijn in de juiste proportie aanwezig, net zoals in Belgiek. Maar hier spuiten ze de ketchup op het onderste broodje waardoor het ook aan het vlees kleeft en niet gaat schuiven. Perfect. In Belgiek had je alle sausen bovenaan.”

Ook over het broodje zijn ze tevreden. “Het heeft lang genoeg in de oven gezeten, maar ook niet te lang”, weet Simon. “Klopt. Het broodje mag niet zacht meer zijn en ook niet te krokant, maar het moet wel warm zijn. Dus net lang genoeg in de rooster is de boodschap”, vult Lucas aan.

Restfrietjes

En hoe smaken de frietjes? “Lekker, maar volgens mij net iets vetter”, vindt Fien. “Door dat vet gaan ze precies glanzen, dat was niet het geval in de vorige frituur. In beide frituren vind je wel weinig ‘restfrietjes’. Dat zijn van die kleine, ondermaatse frietjes die overblijven in je bakje. Ook dat is positief. “Volgens mij komt alles van dezelfde frietjesfabriek”, lacht Simon. Dat is misschien wel zo bij de eerste twee zaken, maar is het zeker niet het geval bij onze derde halte, frituur Michel.

Als je op vrijdagavond een frituur binnenstapt, weet je wat je te doen staat: wachten. Ook hier, al staat er beduidend minder volk dan bij de vorige. Dat komt omdat Michel zijn frietpaleis alleen runt. We hebben geen haast, zoveel honger hebben we ook niet meer. Er is ruim de tijd om even het interieur te bestuderen waar een palmboom met kerstverlichting de gasten verwelkomt.

“We zitten met een geval van combisaus” – Lucas Develtere

Wevelgemse Chaussée d'Amour: 600 meter, drie frituren
© TV

Daar zijn de frietjes. “Ze zien er perfecter uit dan ze smaken. Ik weet niet of ik een hele portie zou opeten”, wikt Fien voorzichtig haar woorden. De stoofvleessaus kan evenmin op veel bijval rekenen: “Ze is heel slapjes en wat bleek. En er zitten brokjes vlees in.” Frituur Michel onderscheidt zich inderdaad van de andere twee frituren. Hier zijn er wel heel wat restfrietjes. Dat komt wellicht omdat de uitbater zijn aardappels zelf schilt en tot frietjes snijdt. Een gegeven dat dan wel weer op veel bijval kan rekenen van het frietkotpanel.

Succes waarop de Bicky burger niet mag rekenen. “We zitten met een geval van combisaus”, weet Lucas. “Combisaus, dat klinkt erg”, herhaal ik zijn woorden. “De gele en de bruine saus zijn gemixt zodat je beide smaken niet kan herkennen.” “En het broodje is te zacht”, vult Fien aan. De rest knikt instemmend.

Het verdict

Op de terugweg vraag ik hen naar het eindverdict. “Wat vonden de deskundigen van de drie frituren?” Ze zijn het volmondig eens: Fien, Simon en Lucas vinden de frietjes en de stoofvleessaus van Belgiek net iets lekkerder dan die van Cupido. Die laatste weet dan weer de perfecte Bicky Burger te maken. Michel staat er alleen voor en snijdt zijn frietjes zelf. “Dat zorgt voor een mooie afwisseling tussen zachte en krokante frietjes”, besluit Simon.

Ik neem afscheid van de jonge friturologen die zich klaarmaken om naar de leiderskringen van Chiro en KSA te gaan. Maar voor ik naar huis ga, stop ik toch nog even bij mijn stamfrituur. Voor een kleintje met stoofvleessaus.

De favorieten van ons panel

Lukas, Fien, Simon en onze reporter Stefaan op frietkotentocht langs de Menenstraat.
Lukas, Fien, Simon en onze reporter Stefaan op frietkotentocht langs de Menenstraat.© TV

Simon Vanderplancke, Chiro: “Meestal neem ik een kleine pak friet met een Bicky Burger en een kaaskroket en ketchup. Zeker wekelijks ga ik naar de frituur.”

Fien Libeer, Chiro: “Voor mij is dat een klein pakje friet met ketchup en kaasballetjes. Ik ga niet wekelijks, maar we gaan wel vaak met de jeugdbeweging naar de frituur.”

Lucas Develtere, KSA: Mijn voorkeur gaat uit naar een frietje met joppiesaus en een Bicky Burger. Als ik honger heb, neem ik er nog een viandel bij. Ik ga wekelijks in Gent en het gebeurt dat ik in het weekend een Wevelgemse friet eet.”

(Tekst Stefaan Lernout, foto’s Tom Vanderghinste)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier