Wevelgemnaar stapt 100 kilometer als steun voor Sofia

Karel Lafosse en Sofia Corne. © TGM
Redactie KW

Vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus gaan heel wat wandelaars opnieuw de strijd aan met de 100 kilometer van de Dodentocht. Ook Karel Lafosse (41) uit Wevelgem. Daarmee zal hij niet alleen een uitdaging op zijn lijstje kunnen schrappen, hij zal er ook Sofia Corne (4) en haar mama Ellen Desmet (33) en papa Alexander (39) gelukkig mee maken.

“Op mijn lijstje stonden onder andere een halve marathon lopen en de Mont Ventoux oprijden. Die zijn ondertussen doorstreept”, vertelt Karel, zaakvoerder van Lafosse Keukens in Wevelgem. “Vrijdag volgt dus de Dodentocht en dat wordt wel spannend. Ik heb vooraf wel getraind, maar verder dan 70 kilometer op de teller ben ik nog niet geraakt. Het wordt dus afwachten wat die extra 30 geven. Ik ben tot donderdag in Tenerife, en bij mijn thuiskomst mag ik er dus al meteen invliegen (lacht). Maar ik zie het zitten en Sofia ook. Ze zal de laatste 100 meter meewandelen, dus dat is een extra motivatie.”

Immuunsysteem

Karel is een vriend van de ouders van Sofia Corne. “Mijn echtgenote is kinesiste en op die manier leerde ik het gezin kennen. Het klikte meteen en met mijn uitdagingen voor ogen wou ik iets doen voor Sofia, die lijdt aan de chronische ziekte PID, wat staat voor Primaire Immuun Deficiëntie. Dat is een groep van zowat 300 verschillende stoornissen waarbij het lichaamseigen afweersysteem het laat afweten. Dat betekent dat Sofia heel vaak naar het ziekenhuis moet.”

“Met antistoffen die ze om de drie weken krijgt in het ziekenhuis is haar situatie stabiel, maar het kan natuurlijk allemaal beter”, vertelt mama Ellen. “Zo vinden we dat er een team moet komen, een multidisciplinaire conventie voor patiënten met PID om hen de juiste ondersteuning en zorg te kunnen geven. In België zijn er 5.000 PID-patiënten waarvan de helft zich niet eens bewust is van de aandoening. PID moet meer aandacht krijgen. Daarom zijn we blij met de actie van Karel, die zich laat sponsoren voor Bubble ID en KID Fonds. Deze fondsen zetten zich in voor mensen met een immuunstoornis. Een collega van mij en de mama van een andere PID-patiënt wandelen trouwens ook mee voor beide goede doelen. Je kan ons steunen via de MegaSofia-rekening BE79 0882 8552 3333. Meer info op de Facebookpagina ‘Dodentocht doet leven’.”

(TGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier