Wevelgem: “Organiseren is prettig aangeboren afwijking”

Dochter Paulien, zoon Viktor en echtgenote Nancy Breughe zijn trots op hun Krak Karl Verscheure. (Foto DLW)
Redactie KW

Davo vierde vorig jaar zijn veertigste verjaardag. De voorbije tien jaar is de volleybalclub uitgegroeid tot een gezonde vereniging. Dat is mede de verdienste van ex-voorzitter en Krak Karl Verscheure, die met dezelfde gedrevenheid het West-Vlaams kampioenschap kubb organiseert op 1 mei.

Toen damesvolleybalclub Davo tien jaar geleden nieuwe bestuursleden zocht, hoefde Karl Verscheure niet lang te twijfelen. “Mijn dochter speelde al bij Davo en als toeschouwer zag ik dat niet alles vlekkeloos verliep. Je kan kritiek geven vanaf de zijlijn, maar je kan je even goed inzetten om de toestand te verbeteren. Dat hebben we dan ook gedaan, met onder meer Filip Flament en Bruno Stragier.”

Ons organigram is eerder een cirkel dan een piramide

Davo groeide uit tot een goed gestructureerd geheel waarbij een goede jeugdwerking primeert. Steven Decanniere heeft sinds 1 januari de taken van voorzitter overgenomen, maar dat zal de werking niet fundamenteel veranderen, weet Karl. “Onze hoofdbekommernis is en blijft de jeugd”, beklemtoont hij. “Daarom waren we ook een van de eersten om de Panathlonverklaring te ondertekenen, dat is een charter rond de rechten van het kind in de sport. De ontwikkeling van het kind krijgt voorrang op de sportieve prestaties. Dat zijn geen holle woorden, bij de jeugd zijn speelminuten belangrijker dan het resultaat. Enkel in de bekercompetitie primeert het resultaat.”

Teammoment

“We zoeken voortdurend om de speelsters en hun ouders meer te betrekken bij de club. Er is een constante wisselwerking. Ons organigram is eerder een cirkel dan een piramide. Een van de vele voorbeelden is dat onze ploegverantwoordelijken een cruciale schakel vormen tussen speelsters, ouders en bestuur”, duidt Karl.

“Ook het initiatief om iedere ploeg een budget toe te kennen waarmee ze een teammoment kunnen organiseren, kadert in dat idee. We zien dat onze jeugd de club een blijvend warm hart toedraagt en dat deze aanpak niet verhindert dat er een aantal toptalenten het nationaal en internationaal waarmaken. Maar een nog grotere voldoening haal ik uit het succesvol afronden van zoiets als de startdag of een tornooi. Een zalig moment is bijvoorbeeld de avond van 1 mei, na afloop van het West-Vlaams kampioenschap kubb. Wanneer je met de vrienden van HDSU terugkijkt op een geslaagde dag waar je maanden aan gewerkt hebt”, vindt Karl.

Het valt op: de energie van de club komt van de leden en ouders zelf, het bestuur dient het juiste kader te scheppen. Dat is één van de uitdagingen: vrijwilligers vinden en ze blijven motiveren. De kersverse Krak blijft daarin bescheiden: “Ik heb het geluk gehad om bij Davo maar ook bij HDSU met enthousiaste mensen te werken.”

Vragenrondje

Je stopte net als voorzitter bij Davo, wat zijn de volgende uitdagingen?

“Jaarlijks blijven we met HDSU op 1 mei het West-Vlaams kampioenschap kubb organiseren. Dat is het derde grootste tornooi ter wereld, na het WK en het BK. Organisatorisch is het een hele opgave want we verwelkomen meer dan 600 spelers. In één dag toveren we het voetbalveld van het SPWE om tot een kubb-arena met digitale scoreborden, catering voor 1.000 mensen, animatie, noem maar op.”

Staan er nieuwe projecten op stapel?

“Op zondag 21 mei is er Chiro Zoemenie. Dan nodigen we iedereen uit die ooit in de Chiro zat en een link heeft met Wevelgem om samen met ons een zondagnamiddag zoals vroeger door te brengen. Een ander sluimerend idee is wat we noemen ‘Café De Leegstand’. 24 uur lang willen we een pop-upcafé uitbaten. Er zijn regelmatig cafés die een tijdje leegstaan, het is de bedoeling dat we die gedurende één dag weer laten bruisen van leven.”

Organiseren zit je in het bloed?

“Dat weet ik niet, noem het een prettig aangeboren afwijking. Weet je wat ik ooit nog zou willen gerealiseerd zien? Dat alle Wevelgemse verenigingen samen iets organiseren. Er is enorm veel te doen in de gemeente en er zijn geweldig veel verenigingen. Dat is een sterkte maar die versnippering zorgt er ook voor dat het niet evident is om de verenigingen voor zo’n gezamenlijk feest te mobiliseren. Het zou natuurlijk helpen mocht er een dorpskern bestaan in Wevelgem, waar de inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Wie weet komt die er op de plaats van het huidige zwembad? Dat zou ik zeker toejuichen.”

Bio

Privé

Karl Verscheure wordt 50 jaar op 27 mei. Met echtgenote Nancy Breughe heeft hij twee kinderen, Paulien (19) en Viktor (15). Hij behaalde zijn diploma industriële vormgeving in Genk.

Loopbaan en opleiding

Sinds maart 2014 is Karl werkleider openbare infrastructuur en mobiliteit bij gemeente Wevelgem. Voordien was hij tien jaar coördinator bij Speel-okee in Kortrijk.

Vrije tijd

Met Davo Wevelgem en kubb-club HDSU zijn de dagen goed gevuld. De resterende tijd brengt Karl graag door met familie en vrienden.