Wetgeving voor watersporten op zee wordt versoepeld

27/06/16 om 20:15 - Bijgewerkt om 20:15

Zo wordt het verbod om in zee te gaan bij 7 beaufort afgeschaft.

Wetgeving voor watersporten op zee wordt versoepeld

© Getty Images/iStockphoto

Het wettelijke kader voor watersporten op zee of brandingsporten (zoals wind-, golf- en kitesurfen) wordt vanaf juli een stuk soepeler.

De wetgeving voor watersporten op zee was al enkele decennia oud, waardoor de regels vaak niet aangepast waren aan de huidige realiteit. Daarom is na overleg met de kustbesturen, watersportverenigingen, handhavingsdiensten en veiligheidsbeambten beslist om het wettelijk kader te herzien.

Een van de belangrijkste wijzigingen is de afschaffing van de 7-beaufort-regel vanaf 1 juli. Tot nu toe was het voor sporters namelijk verboden om bij 7 beaufort in zee te gaan, hoewel de wind net een essentieel onderdeel is van hun sport. Voorts wordt de verplichte uitrusting afhankelijk van de afstand van de kust. Dichtbij het strand volstaat een isothermisch pak, maar sporters die verder in zee gaan, moeten een aangepast middel voor het versturen van noodsignalen bij zich hebben.

Het Vlaams Gewest zal ook insteekzones voor jetski's kunnen aanduiden. Momenteel mogen die alleen vanuit de havens vertrekken.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!