Westtoer plaatst eerste fietspaal van vernieuwd fietsnetwerk

De eerste fietspaal van het vernieuwd fietsnetwerk werd geplaatst in aanwezigheid van Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer (rechts op de foto). © RLV
Redactie KW

West-Vlaanderen krijgt tegen het voorjaar van 2016 een volledig vernieuwd fietsnetwerk. De eerste fietspaal van het Fietsnetwerk 2.0 werd woensdag geplaatst in de kustgemeente Adinkerke.

Het provinciebedrijf Westtoer heeft aan het Groot Moerhof in Adinkerke, op de grensovergang tussen West-Vlaanderen en Frankrijk, de eerste fietspaal geplaatst van het Fietsnetwerk 2.0. De komende zes maanden wordt het bestaande West-Vlaamse fietsnetwerk aantrekkelijker gemaakt en uitgebreid.

Vanaf volgend voorjaar wordt het fietsnetwerk in de Leiestreek, de Westhoek, het Brugse Ommeland en aan de Kust ruim 270 km langer. Het geheel vormt dan een netwerk van 2.853 km. Er komen 390 knooppunten bij, waardoor het totaal komt op 1.030 stuks. Ook de bewegwijzering wordt integraal vernieuwd. Westtoer plaatst daartoe 2.760 nieuwe palen met 17.000 aanwijsborden.

Vier miljoen fietsers per jaar

Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer, geeft duiding. “Jaarlijks maken ruim 4 miljoen fietsers gebruik van de fietsknooppunten. Het fietstoerisme is goed voor een jaarlijkse omzet van ongeveer 27 miljoen euro. Maar de recreant is veranderd: er wordt meer gefietst in andere regio’s en de elektrische fiets kent een doorbraak. Recreanten en sportieve fietsers kiezen steeds meer voor lange en rechte fietswegen. Ons tien jaar oude fietsnetwerk was dan ook aan een ontmanteling en volledig nieuwe opbouw toe.”

Het Fietsnetwerk 2.0 in West-Vlaanderen wordt beter verbonden met de aangrenzende regio’s. Daartoe behoren Oost-Vlaanderen, Zeeland en Wallonie Picarde. Met Frankrijk, waar op dit moment nog geen knooppuntennetwerk is gerealiseerd, worden 18 verbindingen voorzien.

(RLV)