Westkust is voorbereid op komst van vluchtelingen uit Duinkerke

© Getty Images
Redactie KW

Politiezone Westkust staat klaar aan de Frans-Belgische grens om vluchtelingen op te vangen. De politie acht de kans reëel dat heel wat vluchtelingen naar België zullen trekken na de hevige brand in het kamp La Linière in Duinkerke.

“Er is een verhoogde waakzaamheid”, aldus korpschef van PZ Westkkust, Nicholas Paelinck. “We zijn in constant overleg met de Franse politiediensten.” Na de brand werden de 1.500 inwoners van het kamp geëvacueerd en naar twee sporthallen gebracht, maar een paar honderdtal zou daar alweer weg zijn en rondzwerven rond Duinkerke. Een deel daarvan is op weg naar de haven, in de hoop van daaruit alsnog in Groot-Brittannië te geraken. “Het is afwachten of er ook een golf naar hier komt”, aldus Paelinck.

Cavalerie staat klaar

De politie voert controles uit op het openbaar vervoer. Zo is er een gratis busverbinding vanuit Frankrijk naar De Panne die in trek is bij de vluchtelingen. Er is ook een controlepost opgesteld aan de snelweg en ook de cavalerie staat klaar. Als het nodig blijkt, dan wordt er ook bijstand geleverd vanuit de lucht met helikopters, mede dankzij de inzet van de federale politie. Wie zonder papieren wordt aangetroffen, wordt de toegang tot België ontzegd.

Asiel in België?

Wie wil, kan asiel aanvragen in België. Er is daarvoor een afhandelingscentrum opgericht met bijstand van de Dienst Vreemdelingenzaken. “Maar de ervaring leert ons dat deze vluchtelingen maar één doel hebben, in Groot-Brittannië geraken”, aldus Paelinck. Na de ontruiming van de Jungle in Calais werd ook gevreesd voor een grote golf vluchtelingen. Die vrees bleek uiteindelijk ongegrond. Sindsdien zijn er een aantal scenario’s uitgewerkt om goed in te spelen op deze situaties. Provinciegouverneur Carl Decaluwé had al gevraagd waakzaam te zijn, omdat er al langer berichten waren dat ook het kamp in Groot-Sinten zou ontruimd worden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier