Westelijke havendam in Oostende krijgt feeërieke verlichting

Schepenen Kurt Claeys en Jean Vandecasteele en burgemeester JohanVande Lanotte op de pas voor het eerst verlichte havendam. © ML
Redactie KW

Vrijdagavond werd bij het vallen van de avond omstreeks 17 uur de verlichting van de westelijke havendam in Oostende plechtig ingehuldigd.

Burgemeester Johan Vande Lanotte en schepenen Jean Vandecasteele, Kurt Claeys en Martine Lesaffre drukten symbolisch samen de ontstekingsknop in. De combinatie van elektriciteit, zout water en de meest extreme weersomstandigheden is niet evident. Toch wist Eandis de esthetiek van het lichtplan te verzoenen met technische uitvoerbaarheid en veiligheid.

42 muurprojectoren en 70 grondspots

Over de volledige lengte van de dam zijn blauwe lichtbakens voorzien die wandelaars begeleiden. Het tweede gedeelte van de westelijke strekdam, met de keermuren, de banken en het pleintje op het einde van de dam, wordt begeleid door een heel aangenaam wit licht. In totaal installeerde Eandis 42 muurprojectoren en 70 grondspots om dat mogelijk te maken. De verlichting werd ingewerkt in de keermuren. Er werd ook verlichting voorzien bij de vier bankenrijen. Onder elke bank werd indirecte verlichting gemonteerd, goed voor in totaal 256 verlichtingstoestellen.

In samenspraak met de stad werd gekozen voor zuinige leds. Alle lichtpunten samen hebben een vermogen van 2.157 watt. De nieuwe verlichting heeft dan ook een minimale impact op het elektriciteitsverbruik van de stad. De verlichting blijft de hele nacht door branden.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier