West-Vlamingen grijpen net naast hoofdvogel op BK vinkenzang in Eernegem

Redactie KW

Zondag vond voor het Belgisch kampioenschap Vinkenzang plaats. De Eernegemse Vinkenkring Recht en Eerlijk stond in voor de organisatie en is tevreden met een opkomst van 1.033 vinken en hun eigenaars.

Na een uitgeregende editie vorig jaar in Ieper konden de deelnemers dit keer rekenen op uitstekend vinkeniersweer. “We vreesden even het ergste toen het net voor de start begon te regenen,” zegt secretaris Gerard Verplancke. “Maar gelukkig bleef het daarna droog, zonder dat het al te warm werd. Met de hele organisatie van dit kampioenschap zijn we toch een heel jaar bezig geweest, want er komt enorm veel bij kijken. Alleen al om de plekken af te meten langs de Zedelgemsesteenweg hadden we twee dagen nodig. We hadden wel 1800 plekken voorzien, voor alle zekerheid!”

Ook burgemeester Karl Bonny loofde de prima organisatie. “Vooraf werd aangekondigd dat een Belgisch Kampioenschap hier moeilijk georganiseerd kon worden, maar de hoge opkomst vandaag bewees het tegendeel.”

Belgisch Kampioen

Luc Van Severen uit Knesselare ging uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal. Zijn vogel Dino floot 991 liedjes in een tijdspanne van welgeteld één uur en behaalde daarmee de eerste plaats, voor Ignace Deweer uit Markegem met vogel Jaco (980 liedjes) en Bjorn Priem uit Kuurne met vogel Sonck (920 liedjes).

Voorzitter van vinkeniersbond Avibo Gino Welvaert tot slot klonk strijdvaardig. “De vinkensport steunt op en bestaat dankzij het werk van talrijke vrijwilligers. Met meer dan 1.000 vinken vandaag bewijzen we bovendien dat er toekomst zit in de mooie vinkensport. We zullen dus blijven vechten voor het voortbestaan.”

(HD – Foto HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier