‘West-Vlaanderen Werkt’ ziet aantal monumenten in West-Vlaanderen fors toenemen

Brugge is met voorsprong de grootste monumentenstad in de provincie West-Vlaanderen. © Getty Images
Redactie KW

Het aantal beschermde monumenten in West-Vlaanderen steeg tussen 2000 en 2017 met 162 procent. Dat blijkt uit het nieuwe themanummer van ‘West-Vlaanderen Werkt’, een uitgave van de Provincie West-Vlaanderen, waarin het economische verhaal van het onroerend erfgoed in West-Vlaanderen centraal staat.

‘Welke kapitaalstromen circuleren er in deze bijzondere sector?’, ‘wat is de rol van de overheid?’, en ‘welke private actoren spelen een belangrijke rol in de restauratie van het West-Vlaams monumentenpatrimonium?’ zijn enkele van de vragen waarop de nieuwe ‘West-Vlaanderen Werkt’ een antwoord geeft. Het onroerend erfgoed in Vlaanderen kent sinds de eeuwwisseling een gestage toename. Voor de periode tussen 2000 en juni 2017 betekent dit een groei van 65 procent: van 6.796 panden in 2000 naar ruim 11.000 in 2017.

Samenspel van factoren

Opmerkelijk in deze toename is de positie van de provincie West-Vlaanderen. Eind 2000 waren er in de provincie 1.031 beschermde gebouwen, zestien jaar later is dit aantal gestegen tot 2.708. Onze provincie heeft hiermee de tweede grootste ‘schatkamer’ van geklasseerde monumenten, na Oost-Vlaanderen. De stevige groei van het aantal monumenten sinds de eeuwwisseling is volgens ‘West-Vlaanderen Werkt’ te verklaren door een samenspel van factoren: de opgedreven inventarisatie van het onroerend erfgoed, de inhaalbeweging voor sommige ontbrekende beschermingen en het beleid van enkele opeenvolgende ministers. Maar ook de toenemende bewustwording rond dit thema bij lokale besturen, verenigingen en particulieren, onder meer door de jaarlijkse Open Monumentendag, zorgt voor een groei van het aantal monumenten.

Brugge grootste monumentenstad

Het historische Brugge is met voorsprong de grootste monumentenstad in de provincie West-Vlaanderen. Het aantal beschermde monumenten verdubbelde bijna: van 301 in 2000 naar 597 in 2017. Op de tweede plaats staat Kortrijk, dat in dezelfde tijdspanne het aantal beschermde panden bijna zag verviervoudigen van 69 in 2000 naar 249 in 2017. De groei van het aantal monumenten in steden zoals Diksmuide (+ 441%) en Heuvelland (+ 2.366%) is vooral te wijten aan de toename van bescherming van monumenten uit de Eerste Wereldoorlog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier