West-Vlaanderen boven met twee chef-koks én eigen streekbieren in luxehotel in… Bali

Vincent Florizoone en zijn vriendin Emilie Germonpre naast Wayan Pretty en Nic Vanderbeeken na een gastronomische avond in restaurant Cascades in The Viceroy Bali.
Redactie KW

Een topchef die in West-Vlaanderen een trendy klasserestaurant runt en een provinciegenoot die achter het fornuis staat in een exclusieve hotelresort in Bali: dat geeft blijkbaar vonken als je die laat samenwerken mét West-Vlaamse streekbiertjes.

Vincent Florizoone (35) van restaurant Grand Cabaret in Nieuwpoort is deze week te gast in de keuken van Viceroy Bali, een van ‘s werelds meest exclusieve hotelresorts. West-Vlaming Nic Vanderbeeken, de executive chef van het hotelrestaurant, nodigde Vincent uit om de hotelgasten in Bali te laten kennismaken met onze verfijnde biergastronomie.

Vincent nam een selectie Belgische topbieren mee om in zijn gerechten te verwerken of om bij zijn trendy food te serveren tegen de adembenemende achtergrond van de Petanu-rivierkloof. Daarbij mochten West-Vlaamse brouwsels zoals de bieren van de Struise Brouwers uit Oostvleteren en de paters van Westvleteren niet ontbreken.

Vlaamse koks scoren in het buitenland

De Vlaamse smaakcultuur met haar authentieke streekproducten en de combinatie tussen bier en gastronomie genieten steeds meer internationale waardering. Er komen niet alleen meer buitenlandse toeristen naar onze contreien. Jonge Vlaamse chefs worden ook vaker uitgenodigd om hun kennis en vakmanschap tentoon te spreiden tijdens internationale gastronomische evenementen.

Zo verzorgde Vincent in 2011 in New York een diner voor Vlaams minister-president Kris Peeters en de toenmalige prinsenpaar Filip en Mathilde tijdens een economische missie in de Verenigde Staten. Kortrijkzaan Nic Vanderbeeken gaf in 2012 mee kleur aan de Belgian Restaurant Week in Washington DC.

Oude bekenden

Sinds 2008 baat Vincent Florizoone de Grand Cabaret in Nieuwpoort uit. Sinds kort maakt hij deel ook uit van de Jeunes Restaurateurs d’Europe. Vincent is een van de chefs die meewerkt aan The Great Belgian Beer Dinner, dat op 22 en 23 april plaatsvindt in Gent. Nic Vanderbeeken studeerde eveneens aan de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte. Na zijn studies ging hij aan de slag in restaurant Petit Cabaret in Veurne, de eerste zaak van Vincent, en restaurant Berto in Waregem. Mede omwille van zijn passie voor de Aziatische keuken trok Nic in maart van vorig jaar naar Vietnam, waar hij de plak zwaaide in de keuken van restaurant Evita in de hoofdstad Ho Chi Minh. Zes maanden geleden werd Nic executive chef in het luxeresort Viceroy Bali.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier