West-Vlaamse zwembaden scoren ondermaats op vlak van toegankelijkheid

Personen met een handicap hebben ook recht op zwemmen. Dat kan als er gepaste infrastructuur is. © EF
Redactie KW

Slechts zeven van de 29 gescreende zwembaden in West-Vlaanderen kregen een positief rapport op vlak van toegankelijkheid. De cijfers zijn zaterdag voorgesteld in Ieper.

Amper zeven van de 29 gescreende zwembaden in West-Vlaanderen kregen een positief rapport op vlak van toegankelijkheid. Dat blijkt uit de resultaten van het toegankelijkheidsonderzoek dat de provincie tussen 2014 en 2017 liet uitvoeren door het expertisecentrum Inter.

Het expertisecentrum hanteerde de methodiek en richtlijnen van de databank Toegankelijk Vlaanderen. Zo worden de zwembaden onder meer onderzocht op parkeergelegenheid, toegangspaden, cafetaria, inkom, aangepast toilet en kleedruimtes. Amper zeven zwembaden konden een goed rapport voorleggen, ook al vertoonden ook de beste zwembaden vaak nog tekortkomingen.

Vooral de nieuwste gebouwen, zoals S&R Olympiabad in Brugge, scoren beter, zowel op structureel vlak als in de nodige voorzieningen. Het toegankelijkheidsaspect is dan ook sinds 2010 een vereiste bij de bouwaanvraag. Ook zwembaden die recentelijk grote renovaties lieten uitvoeren, deden de nodige structurele aanpassingen om de toegankelijkheid te verbeteren.

Tafels te laag voor rolstoelen

In de categorie “inkom en andere functies” bleek dat slechts vier zwembaden zelfstandig toegankelijk zijn. De tafels in de cafetaria zijn bijvoorbeeld vaak te laag om een rolstoel onder te schuiven. Ook aangepaste kleedcabines of douches zijn amper beschikbaar. Ook niveauverschillen vormen vaak letterlijk en figuurlijk een grote drempel. Het grootste probleem is de overgang tussen de droge en de natte zone. De rolstoelgebruiker moet meestal een omweg nemen en moet rekenen op hulp van het personeel.

De zwembaden die volledig positief uit het onderzoek kwamen zijn de zwembaden van Blankenberge, Brugge (zowel Jan Guillinibad en S&R Olympia), Izegem, Duinenwater in Knokke-Heist, Poperinge en Ieper. “We hebben veel geleerd uit dit onderzoek en toen we de resultaten kregen hebben we onmiddellijk enkele aanpassingen laten uitvoeren”, aldus Iepers schepen Dominique Dehaene (CD&V). “Ingrepen op vlak van infrastructuur zijn echter minder evident om uit te voeren. Wel namen we tips mee voor de bouw van onze nieuwe sporthal.”

(CM/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier