West-Vlaamse voetbalsupporters dag langer in Dortmund na bomaanslag op spelersbus

© GF
Redactie KW

Na de afgelasting van de Champions Leaguewedstrijd tussen Borussia Dortmund en AS Monaco dinsdagavond, kregen de afgereisde supporters te horen dat de wedstrijd werd verplaatst naar woensdagavond. Ook zes West-Vlamingen die de wedstrijd zouden bijwonen moesten zo onverwachts op zoek naar een hotel waar ze de nacht konden doorbrengen.

Het was dinsdagavond even schrikken voor de supporters die aanwezig waren in het Signal Iduna Park, het stadion van Borussia Dortmund, toen ze omstreeks 20.30 uur plotseling te horen kregen via het omroepsysteem dat de kwartfinale in de Champions League tussen Borussia Dortmund en AS Monaco niet doorging. Onder de aanwezigen ook zes West-Vlamingen die via het bedrijf Vip en Fan uit Tielt een trip naar de wedstrijd hadden geboekt.

Respectvol

“Veel informatie werd niet prijsgegeven waarom de wedstrijd plotseling werd afgelast”, vertelt Dean Dewitte, zaakvoerder van Vip en Fan. “Via onze smartphone zagen we wel reeds de eerste berichten verschijnen over een incident dat zich had voorgedaan en waarbij de spelersbus van Dortmund was betrokken. Aanvankelijk dachten we dat er een supporter met een bommetje had gegooid naar de spelersbus of dat er een microgolfoven was ontploft in de spelersbus zelf. Toen de supporters van AS Monaco plotseling ook begonnen te zingen voor hun tegenstander om hen een hart onder de riem te steken, wisten we dat er iets ernstig was gebeurd. Ondanks het feit dat de wedstrijd was afgelast, gebeurde het verlaten van het stadium in een erg gemoedelijke sfeer, waarbij de supporters van beide clubs heel respectvol met elkaar omgingen.”

Aanvankelijk dachten we dat er een supporter met een bommetje had gegooid naar de spelersbus

“Van de aanslag zelf heb ik zelf niet veel gezien”, gaat Dean Dewitte verder. “Ik vertrok gisterenavond nog vanuit Dortmund met een van mijn passagiers terug richting België, om woensdagmorgen dan opnieuw de 300 kilometer lange tocht aan te vatten zodat ik woensdagnamiddag opnieuw tijdig ter plekke ben om de uitgestelde wedstrijd te kunnen volgen. Van extra politie rondom het station was er dinsdagavond alvast geen sprake na de aanslag. Ook onder weg waren er geen extra politiecontroles.”

Bartra geblesseerd

Ondertussen is duidelijk geworden dat de drie springladingen die verstopt zaten in een haag in de omgeving van de spelersbus van Borussia Dortmund en dontploften even na 19.00 uur een gerichte aanval waren. Bij de explosies vlak voor de kwartfinale raakten twee mensen gewond waaronder speler Marc Bartra (26) die onder meer glasscherven in de arm kreeg en al in het ziekenhuis een operatieve ingreep onderging en een motoragent die eveneens gewond raakte. Ook de spelersbus raakte op twee plaatsen beschadigd. Kort na de explosies werd een brief aangetroffen met een ‘islamistische achtergrond’. Woensdagmorgen zouden de speurders ook nog een tweede brief hebben aangetroffen die uit het antifascistisch milieu zou komen. In een van de brieven, die werd gevonden in de buurt waar de explosieven zijn afgegaan, wordt alvast verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, die plaatsvond in december, en de inzet van Duitse straaljagers in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië.

Woensdag werden na de wedstrijd verschillende verdachte voorwerpen gevonden aan de uitgangen van het voetbalstadion. Ondertussen werden de objecten onderzocht en kunnen alle supporters op de oost- en noordtribune het stadion verlaten gezien alle uitgangen zijn vrijgegeven. Het is nog onduidelijk of het om een effectieve dreiging of vals alarm ging. Dean Dewitte en de andere vijf West-Vlamingen die mee waren met hem konden ondertussen reeds het stadion verlaten.

(NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier