West-Vlaamse steden en gemeenten breiden samen hun regenboogbeleid uit

De vertegenwoordigers van de West-Vlaamse steden en gemeenten die aanwezig waren op het congres. © GF
Redactie KW

Vandaag, op International Coming Out Day, starten meer dan de helft van de West-Vlaamse steden en gemeenten met een uitgebreid beleid rond holebi- en transpersonen. Maar liefst 34 van de 64 gemeenten engageerden zich daartoe op het congres ‘Lokaal Regenboogbeleid’ van Rebus Regenbooghuis West-Vlaanderen. Nog een tiental andere West-Vlaamse steden en gemeenten hebben de intentie om dit nog te doen.

Op het congres ondertekenden de steden en gemeenten symbolisch het West-Vlaamse regenboogcharter. Met deze ondertekening maken meer dan de helft van de West-Vlaamse steden en gemeenten hun engagement officieel om zich verder in te zetten voor de noden en behoeften van hun holebi- en transinwoners. Aan de ondertekening was ook een congres verbonden, waar alle Vlaamse steden en gemeenten welkom waren om bij te leren en uit te wisselen hoe ze het best aan de slag gaan met een lokaal regenboogbeleid. Een initiatief van Rebus Regenbooghuis West-Vlaanderen in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en çavaria.

Het succes van dit project doorbreekt nog maar eens het onterechte imago van West-Vlaanderen als conservatieve provincie

“Het doel van ons project was om in te spelen op de noden van holebi- en transpersonen. Steden en gemeenten kunnen een grote impact hebben op het dagdagelijkse leven van hun holebi- en transinwoners“, vertelt Cathy Heyman, coördinator van Rebus. “Blijkt dat we hiermee ook inspelen op een nood van steden en gemeenten. Vaak kwam er maar weinig overtuiging aan te pas: veel steden en gemeenten wilden wel iets doen, maar zaten te wachten op een partner om hen hierin te ondersteunen.”

Lokaal regenboogbeleid

Het regenboogcharter werkt rond zes doelstellingen die zorgen voor een breed beleid. Zoals bijvoorbeeld ervoor zorgen dat holebi- en transpersonen zich welkom en thuis voelen door met hen rekening te houden in het aanbod en de beeldvorming en hun veiligheidsgevoel te verhogen, zorgen voor meer begrip door inwoners te informeren over deze thema’s en versterkende samenwerkingen aan te gaan. “De provincie West-Vlaanderen zet zich al jarenlang in voor holebi- en transpersonen“, weet gedeputeerde Myriam Vanlerberghe, die het congres inleidt. “Het succes van dit project en het enthousiasme van de steden en gemeenten doorbreekt nog maar eens het onterechte imago van West-Vlaanderen als conservatieve provincie. Samen maken we met dit project een groot verschil in het dagdagelijks leven van onze burgers.”

Deze gemeenten ondertekenden het regenboogcharter: Anzegem, Avelgem, Blankenberge, Brugge, De Panne, Diksmuide, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ingelmunster, Jabbeke, Knokke-Heist, Koekelare, Kortrijk, Kuurne, Menen, Mesen, Meulebeke, Middelkerke, Moorslede, Oostende, Oostrozebeke, Oudenburg, Roeselare, Ruiselede, Staden, Torhout, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke, Wingene, Zedelgem, Zonnebeke, Zuienkerke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier