West-Vlaamse records: hier zijn we ‘s werelds beste in

© Benny Proot
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Met ‘De Langste Toost’ willen de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) zaterdag het wereldrecord ‘klinken met bier’ verbeteren. Doel: met minstens 2.000 bierliefhebbers langs de Damse Vaart het glas in de lucht steken en het Portugese record uit 2013 (1.233 deelnemers) van de tabellen wissen. Het zou niet de eerste keer zijn dat West-Vlamingen zich in het Guinness Book of Records werken.

Lucifertapijten bouwen: Big Brother-logo met 329.700 lucifers

Wist je dat Betty Owczarek en Steven ‘Spillie’ Spillebeen, deelnemers aan de eerste editie van Big Brother, nog steeds in het Guinness Book staan? Tijdens hun verblijf in het huis kregen ze een lijst van elf wereldrecords, zonder dat ze wisten hoe groot het record was. Ze moesten als het ware per toeval een wereldrecord verbeteren. De zeven bewoners knutselden onder meer een tapijt van 329.700 lucifers (10m²) in elkaar. Het werk, in de vorm van het Big Brother-logo, werd in brand gestoken op 19 november 2000 en leverde hen een plaatsje op in het recordboek met ‘het grootste lucifertapijt ter wereld’.

Samen een handenstand doen: 399 mensen staan op hun handen

Wevelgem stond op 17 september 2009 op zijn kop. Letterlijk zelfs. Braderie Wevelgem slaagde er toen in om het wereldrecord handenstand te verbeteren. Van de 450 deelnemers slaagden 399 in de opdracht, voldoende om zich in het Guinness Book te plaatsen. Voor elke deelnemer schonk de gemeente 1 euro aan Kom Op Tegen Kanker. Turnster Aagje Vanwalleghem was meter van het gebeuren.

Golfen in verschillende landen: Acht landen in 24 uur tijd

Kasper De Wulf en Alexander Hautekiet uit Brugge speelden in 24 uur een partijtje golf van 18 holes in acht verschillende landen. Hun tocht begon in Italië op 24 juni. Via Slovenië, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland eindigden ze een dag later in de Damme Golf & Country Club. Het doel vooraf was negen landen, maar de golfbaan in Tsjechië lieten ze vallen uit tijdsnood. “We hadden last van snijdende pijn aan de knieën. Je zit verkrampt in zo’n helikopter, maar eenmaal je opnieuw op een court staat en je al die supporters ziet, vergeet je die pijn snel.” Hun record bracht 8.800 euro op voor de ziekenhuisclowns.

Op pretparkattracties zitten: 50 uur op de piratenboot in Bellewaerde

West-Vlaamse records: hier zijn we 's werelds beste in

Word je misselijk van een pretparkattractie? Sam Clauw uit Zonnebeke in elk geval niet. Op 1 mei 2014 stapte hij na 50 uur van de piratenboot in Bellewaerde en verbeterde daarmee het record van ‘langste rit op een pretparkattractie’. “Fysiek ongemak heb ik nooit gehad, al ben ik wel mijn stem kwijt en ben ik heel erg moe. En op de begane grond sta ik een beetje te wankelen”, zei hij na afloop. “Na verloop van tijd moest ik oordoppen indoen. Sommige mensen in de attractie produceerden zoveel decibels dat ik er hoofdpijn van kreeg.” Tijdens de recordpoging zamelde Sam Clauw geld in voor de Amur Leopard and Tiger Alliance (ALTA). Hij bracht 1.175,72 euro bijeen, dat Bellewaerde verdubbelde tot 2.351,44 euro.

Hardlopen op een loopband: 100 kilometer in 5 uur, 1 minuut en 20 seconden

West-Vlaamse records: hier zijn we 's werelds beste in

Honderd kilometer op een loopband lopen in net iets meer dan 5 uur. Dat deed Bruggeling Levi Hoste samen met elf teamgenoten van de Lokerse Atletiekvereniging (AVLO) op 14 december 2013. Daarmee staat het wereldrecord ‘snelste 100 kilometer op een loopband voor teams’ sindsdien op hun naam. “Een verbetering met bijna 23 minuten van het vorige record, dat op naam stond van Australiërs. Zij hadden onder meer drievoudig Ironman Craig Alexander in hun team”, weet Levi Hoste. “De wissels tussen de atleten vormden het grootste risico omdat de gemiddelde snelheid dan een duik neemt. Maar daar hadden we vooraf goed op getraind.”

Grote vogelhuisjes bouwen: Vogelhuisje van 3 meter groot

Team De Vreemde Vogels – leerlingen van het vijfde jaar BSO en TSO houtbewerking van het Vrij Technisch Instituut van Diksmuide – timmerde op 10 mei 2016 ‘s werelds grootste vogelhuisje in elkaar. De kast was 3,02 meter hoog, 2,20 meter diep en 1,60 meter breed en woog liefst 340 kg. “De nestkast verwijst naar de vele vreemde vogels die jaarlijks in de IJzer- en Handzamevallei een onderkomen vinden.”

De was ophangen: Een waslijn van 35,46 kilometer

West-Vlaamse records: hier zijn we 's werelds beste in

Het wasmiddel Dash en de gemeente De Haan sloegen op 16 augustus 2007 de handen in elkaar. Doel: de langste waslijn ter wereld vullen. En daar slaagde de kustgemeente met brio in. Liefst 35,46 km wasdraad werd volgehangen met stralend witgewassen kleding. Daarvoor waren zowat 60.000 kledingstukken nodig, die na oproepen ingezameld werden in supermarkten. Dat leverde 35 ton kledij op, die na de recordpoging bezorgd werd aan vzw Spullenhulp. Het allerlaatste stuk dat opgehangen werd, was een witte beha die voor heel wat commotie zorgde in de Dash-soap ‘Schonen Hoek’. Wie kon dat beter doen dan Wendy Van Wanten?

Overleven op Antarctica: Expeditie van 5.013 km op ZUIDPOOL

West-Vlaamse records: hier zijn we 's werelds beste in

Bruggeling Sam Deltour en Dixie Dansercoer trokken tussen 22 november 2011 en 3 februari 2012 zonder begeleiding door Antarctica. Samen legden ze 5.013 kilometer af in 74 dagen. En dat bij een gemiddelde gevoelstemperatuur van -70 graden. Niemand deed ooit een langere expeditie op de Zuidpool zonder begeleiding. “De plek waar we gedropt werden, zat vol met oneffenheden in het ijs. Die waren tot drie meter hoog. Daardoor raakten we de eerste dagen amper een paar kilometer vooruit. Daarbovenop hadden we allebei serieus last van hoogteziekte en konden we met moeite ons voedsel binnenhouden. Na vijf dagen hebben we besloten om op een andere plek te herstarten. Geen evidentie, aangezien we zelf ook een landingsbaan van ruim 300 meter moesten graven, zodat het vliegtuig ons veilig kon oppikken…”

Lego Mindstorms-parade: 215 robots leggen 250 meter af

Rik Hostyn en Dimitri Dekyvere, docenten aan Vives Kortrijk, verbeterden op 26 juni 2016 het wereldrecord ‘langste parade van robotjes van Lego Mindstorms’. Met 215 afgestelde robots werd het vorige record van 100 exemplaren verpulverd. Vooraf hadden zich 287 mensen met zo’n Lego-robot ingeschreven, maar niet elke robot raakte op tijd afgesteld. De recordpoging maakte deel uit van de feestelijkheden rond het 50-jarig bestaan van VHTI, een deel van Vives.

Van Mexico naar Canada lopen: 4.227 km in 52 dagen

West-Vlaamse records: hier zijn we 's werelds beste in

Niemand liep ooit sneller van Mexico naar Canada dan Karel Sabbe. De Waregemnaar deed in 2016 de Pacific Crest Trail over 4.227 kilometer in 52 dagen, 8 uur en 25 minuten. “Na een uitputtende dag, waarbij ik van 3 tot 23 uur liep, kwam ik aan bij een ranch die ik vooraf geboekt had. De bewaker zei dat dit echt geen uur was om te arriveren, dat de bazin was gaan slapen en ik maar beter van hun privédomein kon gaan… Daar stond ik dan: zonder tent, zonder slaapzak, zonder eten. Van pure miserie ben ik al jammerend op de grond gaan zitten. Uiteindelijk was de man toch bereid om de bazin wakker te maken. Zij liet mij meteen binnen, schotelde mij een heerlijke maaltijd voor en liet mij opwarmen in de plaatselijke warmwaterbronnen.”

Druiven vangen met de mond: 223 druiven in 3 minuten

Dat een belleman een stevige mond moet hebben, bewees Joris Goens op 6 december 2013. De belleman van Veurne ving in drie minuten niet minder dan 223 druiven met zijn mond. Niemand deed ooit beter. Het record was live te zien op Belgium’s Got Talent op VTM. “Anderhalf jaar zijn we met dit record bezig geweest. Het is meer dan wat druiven vangen. Je hebt niet alleen een goede conditie nodig, maar ook concentratie. Voeg daar nog de stress bij, en je weet dat het geen evidente opdracht was.”

Bouwen van miniatuurvliegtuigen: Grootste replica van 200 kilo

West-Vlaamse records: hier zijn we 's werelds beste in
© FOTO HOL

Zuid-West-Vlamingen Bart Vercruysse, Ignace Honoré en Pieter Lamaire (die in 2008 overleed tijdens een vliegtuigcrash) bouwden samen het grootste vliegend schaalmodel van een vliegtuig. Ze gingen aan de slag met de Dina Might B29-bommenwerper en bouwden een radiogestuurde kopie op schaal 1/5. De spanwijdte was 8,8 meter, de lengte 6,05 meter en het toestel woog 200 kilogram. Het vliegtuig kreeg zijn doop op 22 mei 1998. Met het vliegtuig nam het trio deel aan een internationale meeting.

Gewichtheffen met de tanden: 281,5 kilo 17 cm omhoog

West-Vlaamse records: hier zijn we 's werelds beste in

‘Het Beest’: dat was de bijnaam van Walter Arfeuille. De stuntman uit Vlamertinge trok met zijn tanden alles vooruit wat je maar kon inbeelden: auto’s, treinen en zelfs Margriet Hermans in een ton… Op 31 maart 1990 trok hij in Parijs met zijn tanden een gewicht van 281,5 kg zowat 17 centimeter in de lucht. Concurrenten bijten sindsdien hun tanden stuk op dit record.