West-Vlaamse rechtbanken voeren actie tegen personeelstekort

De West-Vlaamse rechtbanken willen de aandacht vestigen op het nakende personeelstekort. © Archief
Redactie KW

De rigide besparingspolitiek van de federale regering weegt zwaar op de West-Vlaamse rechtbanken van eerste aanleg.

“De regering voert sedert haar aanstelling een rigide besparingspolitiek teneinde het begrotingstekort te reduceren evenals het overheidsbeslag te verminderen”, stelt voorzitter Thierry Denys. “Deze politiek, die in alle FOD’s wordt doorgevoerd zet zwaar druk op de personeelsbezetting.”

Volgens cijfers van de West-Vlaamse rechtbanken bedraagt de effectieve persooneelsbezetting vandaag 133,25 voltijdse werknemers. “En dat op een wettelijk kader van 170. Goed voor 78%. Als we hiervan het poetspersoneel – dat op de afdeling Veurne wordt tewerkgesteld in een administratieve functie – aftrekken komen we nog op 131,9 effectieve voltijdse krachten. Wat neerkomt op 77,59%. Trek daarvan de langdurig zieken af en je komt op een bezettingsgraad van 119,10 op een wettelijk kader van 170. Amper 70%.

Bovendien vertrekken er volgens de griffievoorzitter in 2017 6 ervaren griffiers en 1 medewerker met pensioen. “Alle afdelingsgriffiers, griffiers-hoofden van dienst, griffiers, assistenten en medewerkers van de Rechtbank van Eerste West-Vlaanderen zijn meer dan bereid om hun steentje bij te dragen tot deze inspanningen, die gevraagd worden van de bevolking, meer specifiek van het overheidspersoneel, maar ‘trop is te veel‘.”

De voorzitter geeft verder aan dat er vanuit Brussel geen respons komt op de vele vragen om aan de problemen tegemoet te komen. “Heel wat mensen haken dan ook af. Zij kunnen de steeds stijgende werkdruk niet meer aan.”

Daarom organiseert de Rechtbank van Eerste Aanleg West-Vlaanderen in zijn vier afdelingen op vrijdag 10 juni 2016 om 12.00 uur voor de hoofdingang van de vier gerechtsgebouwen een actie. De personeelsleden van de West-Vlaamse rechtbanken zullen witte ballonnen oplaten om hun precaire toestand in het daglicht te stellen.

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier