West-Vlaamse Politieschool opent vernieuwd simulatiehuis

© Benny Proot
Redactie KW

Het Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten in Zedelgem heeft een vernieuwd simulatiehuis.

Gouverneur Carl Decaluwé en minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woonden dinsdag de opening van de nieuwe infrastructuur bij.

Het simulatiehuis is vooral bedoeld om de politieschool, politiediensten en externen van binnen en buiten de provincie, hedendaagse, praktijkgerichte en realiteitsgetrouwe opleidings- en trainingsfaciliteiten aan te bieden inzake tactische interventies en scenariotrainingen voor politie. Maar ook de andere veiligheidsscholen, zoals de brandweer- en ambulanciersschool, en andere doelgroepen uit de private en publieke veiligheidssector kunnen er terecht voor multidisciplinaire opleidingen en oefeningen.

Het huis bestaat uit een aantal ruimtes waar verschillende technieken en vaardigheden in realistische omstandigheden kunnen ingeoefend worden. Maar er zijn ook functionele ruimtes om specifieke vaardigheden en tactische interventietechnieken te trainen, zoals een politiecel en een Salduz-verhoorlokaal.

West-Vlaamse Politieschool opent vernieuwd simulatiehuis
© Benny Proot

Minister Jambon woonde de opening bij en vond het simulatiehuis een uitstekend voorbeeld van hoe hij het veiligheidsonderwijs ziet, namelijk door de kloof tussen theorie en praktijk zo veel mogelijk te dichten.

De kostprijs bedraagt ongeveer 1,2 miljoen euro en werd volledig gefinancierd door de Provincie West-Vlaanderen. De werken werden in een jaar tijd gerealiseerd.

(Belga – Foto’s BP)