“West-Vlaamse migrantengolf is een mythe”

© (Foto website Dokters van de Wereld)
Redactie KW

Daarmee reageert de vrijwilligersgroep Dokters van de Wereld op de berichtgeving van de West-Vlaamse politie. Vorige week trok die aan de alarmbel omdat alleen al vorige maand 800 transmigranten werden opgepakt. In realiteit blijkt het te gaan over 30 tot 60 mensen die telkens opnieuw worden opgepakt. “Zo kom je snel aan 1000 pv’s”, klinkt het bij de organisatie.

Dr. Pierre Cybulski verleent samen met andere vrijwilligers humanitaire hulp aan de migranten aan de kust. “We voorzien elke dag maximaal zo’n 60-tal maaltijden. We maakten ons al op om ons logistiek te reorganiseren om de aangekondigde golf van 100 migranten op te vangen, maar dat blijkt nu dus vals alarm“, klink het op een bericht op de website van Dokters van de Wereld.

Na navraag bij de politie kreeg de organisatie de bevestiging dat de cijfers gebaseerd zijn op een foutieve interpretatie. De cijfers geven het aantal interventies weer en hebben niets te maken met het reëel aantal migranten. “Maar intussen werd opnieuw het angstklimaat gevoed en een foutief beeld uitgestuurd dat West-Vlaanderen overspoeld wordt door grote golven migranten. Dit is op het randje van of tout court fake news”, aldus een ontevreden Nel Vandevannet, directeur Belgische Projecten.

Intussen roept Dokters van de Wereld op om geen politie-interventies meer te organiseren op momenten dat humanitaire hulp wordt verleend. “We begrijpen dat de politie haar werk moet doen, maar laat ons ook ons werk doen. Is het echt nodig binnen te vallen op het moment dat we medische hulp verlenen aan zieke mensen?”, besluiten de vrijwilligers aan de kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier