West-Vlaamse landbouwers voelen zich goed, maar vrezen voor de toekomst

13/06/16 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

Dat blijkt uit een onderzoek van onze provincie. De boeren vrezen echter wel de (economische) toekomst.

West-Vlaamse landbouwers voelen zich goed, maar vrezen voor de toekomst

© Getty Images/iStockphoto

Het initiatief 'Zot van 't Boeren', dat wordt gesteund door onze provincie en landbouworganisaties als Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en Boeren op een Kruispunt, wil de kloof tussen de sociale sector en de landbouwsector dichten. "De landbouwers weten dat ze bij economische problemen kunnen aankloppen bij een organisatie als Boeren op een Kruispunt, maar ze weten niet zo goed dat er ook heel wat mogelijkheden zijn voor sociale hulp", klinkt het bij Hilde Coudenys van de dienst Steunpunt Sociale Planning van de provincie West-Vlaanderen.

Om alvast te kijken hoe groot de nood is aan sociale hulp bij de landbouwers, voerde 'Zot van't Boeren' een onderzoek uit naar het welbevinden van de landbouwer in Midden West-Vlaanderen en de Westhoek. De resultaten werden maandagmiddag voorgesteld op een Meulebeekse hoeve. "Het is opvallend dat het welbevinden bij de West-Vlaamse landbouwer best wel oké is, zelfs iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde", stelt onderzoeker Andy De Brabander van Howest.

Onderzoeker Andy De Brabander, gedeputeerde Myriam Vanlerberghe, Hilde Coudenys van de provinciale dienst Steunpunt Sociale Planning en gedeputeerde Bart Naeyaert.

Onderzoeker Andy De Brabander, gedeputeerde Myriam Vanlerberghe, Hilde Coudenys van de provinciale dienst Steunpunt Sociale Planning en gedeputeerde Bart Naeyaert. © RDC

"De landbouwer geeft zijn welbevinden zo'n 6,33 op 10, dat blijkt uit de postenquête die 1.052 landbouwers invulden. Nadien hebben we met een veertigtal landbouwers uit Heuvelland persoonlijke interviews gedaan en daaruit blijkt dat dit cijfer wel eens wat overschat zou kunnen zijn. Bij die gesprekken bleken er wel wat problemen op te duiken. Maar altijd bij de buurman", aldus nog de onderzoeker. "Het welbevinden is dus best nog wel een taboe. Toch geeft 14 procent van onze landbouwers in de postenquête aan zich niet goed in het vel te voelen."

Vooral de economische toestand van de landbouwsector baart de landbouwers zorgen. Slechts 1 op 4 koestert nog wat economische hoop voor de toekomst en dat is weinig. Het onderzoek zal nu door 'Zot van't Boeren' gebruikt worden als instrument om naar de lokale besturen om op die manier de landbouwers wat meer te betrekken in het verenigings- en dorpsleven, in de hoop dat ze zo hun problemen of frustraties met meer mensen kunnen delen.

(RDC)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!