West-Vlaamse Bandit al twintig jaar vaste waarde in muziekwereld

© Joke Couvreur
Redactie KW

Al meer dan twintig jaar zit Koen Moeyaert, beter bekend als de zanger Bandit, in het vak. Op zijn palmares staan een intensieve samenwerking met Will Tura, een eerbetoon aan Roy Orbison én een pak eigen werk. Straks volgt nog een groots concert in Wevelgem.

Hoe ben je met muziek in aanraking gekomen? Zit het in de familie?

“Allesbehalve! Ik had enkel een nonkel uit het Brugse die trompet speelde, maar die heeft het vuur niet bij me aangewakkerd. Ook mijn ouders waren niet echt muzikaal aangelegd. Als tiener was ik een rustige jongen. Uitgaan en op café gaan was niet echt aan mij besteed. Ik zocht eerder rustige activiteiten op om me te ontspannen, zoals uitwaaien aan zee. De meeste van mijn vrienden waren ook een pak ouder en volwassener dan ikzelf. Toen ik een jaar of zestien was, namen zij me mee naar een karaokebar. Dat moet eind jaren tachtig, begin jaren negentig geweest zijn. Daar, in die karaokezaak in Koekelare, ben ik voor het eerst op het podium gekropen.”

Toen koos je ook je artiestennaam: Bandit. Waar komt die vandaan?

“Als tiener kon ik niet zwijgen over de film Smokey & The Bandit. Ik heb die zeker honderd keer gezien. Op de duur noemden mijn vrienden me ook gewoon Bandit. Ik vond het een toffe en krachtige naam. Eentje die je ook niet snel vergeet. Ik heb er nog altijd geen spijt van.”

Je bent ook twee keer met Will Tura op tournee gegaan.

“Twee jaar op rij, wat uitzonderlijk was. In totaal heb ik 120 optredens samen met Will afgewerkt. Er ging echt een nieuwe wereld voor me open. Ik kon voor een compleet ander publiek optreden, alles ging er hyperprofessioneel aan toe… Tijdens die twee jaren heb ik ook mijn fanbasis kunnen uitbreiden. Daar ben ik Will nog altijd dankbaar voor. De man is nog altijd een goeie kennis van me. En jaarlijks werken we nog eens samen.”

Hoeveel optredens per jaar werk je nu af?

“Ongeveer 210. Dat is veel, ja. Maar ik doe het ook gewoon graag. Het belangrijkste vind ik dat de klank goed is. Dan ben ik tevreden. Ook al treed ik op voor slechts drie mensen, de klank moet top zijn. Voor mij maakt het niet uit hoe groot of klein de show is. Van La Palma tot het Sportpaleis, ik heb al overal op het podium gestaan. Ik heb ook al begrafenisplechtigheden en huwelijksvieringen muzikaal begeleid. Binnenkort geef ik ook een groot optreden in Wevelgem. Daar kijk ik naar uit.” (PVH)

Zaterdag 11 juni treedt Bandit op in CC De Guldenberg in Wevelgem: Bandit in Concert. Kaarten kosten 20 euro. Bestellen via 0496 45 76 48.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier