West-Vlaamse agenten versterken extra korps tegen instroom uit ‘jungle van Calais’

Om het mogelijk extra werk voor de PZ's te verlichten heropent het verwerkingscentrum in de voormalige rijkswachtkazerne in de Zuidweg in Veurne © Foto JTV
Jean Pierre Terryn

In de loop van volgende week levert pz Vlas zeven manschappen en pz Tielt tien agenten voor het 120 man sterke korps, dat minister Jambon wil inzetten om te anticiperen op de sluiting van het vluchtelingenkamp in Calais.

Bij andere pz’s in de provincie is afwachten hoeveel manschappen ze afstaan.

De Franse autoriteiten beginnen maandag met de ontruiming van de zogenaamde ‘jungle van Calais’. Wie niet onmiddellijk elders in Frankrijk wordt opgevangen, zal allicht de grens in de richting van West-Vlaanderen oversteken.

Extra agenten om instroom tegen te gaan

Onze provincie vreest derhalve een mogelijke instroom van honderden transitvluchtelingen. Die hopen dan zo snel mogelijk via de haven van Zeebrugge ongemerkt aan boord van vrachtwagens naar Groot-Brittannië door te reizen. Om problemen te vermijden neemt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon voorzorgmaatregelen. Zaterdag al zet de overheid 50 extra agenten in. Vanaf maandag worden het dat zelfs 120. De extra agenten patrouilleren niet aan de grens, maar voeren controles in de hele grensstreek uit. Indien nodig wordt ze zelfs uitgerukt tot in het binnenland en de parkings van de snelwegen.

Het gros wordt toch door de 19 politiezones van West-Vlaanderen geleverd

De federale politie staat manschappen af, maar het gros wordt toch door de 19 Politiezones van West-Vlaanderen geleverd. Volgens Vincent Houssein is dat logisch. “Het zijn de dichtstbijzijnde korpsen. Ze kunnen zeer snel extra manschappen ter plekke sturen.”

De woordvoerders van dec pz’s Brugge en Damme/Knokke-Heist stellen unaniem: “Dat verschilt van dag tot dag. De ene dag niemand, de andere dag twee personen of meer. Er wordt manschappen opgevorderd en gestuurd volgens de noodwendigheid van het moment. We werken loyaal mee.”

Pz Tielt weet nu al dat ze tien agenten zal moeten afstaan, verspreid over de hele week. Van pz Vlas wordt verwacht op 28 oktober zeven politiemensen af te staan en op 31 oktober vijf manschappen. pz Grensleie moet dit weekend nog geen enkele agent sturen, maar weet nu al met zekerheid dat in de tweede week van de extra controle om een viertal agenten gaat.

Het is nu al wikken en wegen om dat georganiseerd te krijgen

Woordvoerder-commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse: “Het is best dat dit weekend geen enkele agent is opgevorderd. We moeten als vier mensen afstaan voor de match Waregem-Lokeren op zaterdag en drie agenten voor de security zondag op Club Brugge-Anderlecht. Het is nu al wikken en wegen om dat georganiseerd te krijgen. Net als de andere korpsen hebben we echt geen manschappen op overschot.”

In alle korpsen is men het eens: de opvordering door Binnenlandse Zaken heeft ontegensprekelijk een impact op de normale werking zoals onder meer de alcohol- en snelheidscontroles, verkeerstechnische opdrachten of interventies bij ongevallen tijdens de weekends en de week.

“Het is geen cadeau. Zo’n operatie van Binnenlandse Zaken heeft onverwijld impact”, zegt ook Vincent Houssein, van vakbond VSOA. “Sommige korpsen kampen al met onderbezetting.”

Voormalige rijkswachtkazerne als centrum voor transitmigranten

Om het mogelijk extra werk voor de pz’s te verlichten heropent het verwerkingscentrum in de voormalige rijkswachtkazerne in de Zuidweg in Veurne. Patrouilles, die transitmigranten onderscheppen kunnen hen onmiddellijk naar het centum overbrengen. Op die manier worden ze ontlast van de nazorg en een boel papierwerk. Het centrum houdt zich in samenwerking met de Dienst Vreemdelingen verder met de opgepakte vluchtelingen bezig.

(JPT / Redactie KW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier