West-Vlaams interventiekorps wordt met tien krachten versterkt

Een niet onbelangrijke maatregel in de plannen is de uitbreiding van het West-Vlaams interventiekorps. © BELGA
Redactie KW

Het West-Vlaams interventiekorps van de federale politie wordt vanaf donderdag versterkt met tien extra krachten. Daarmee lost minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een eerste belofte in om de transmigrantenproblematiek in West-Vlaanderen en dan in het bijzonder in Zeebrugge in te dijken. Provinciegouverneur Carl Decaluwé bevestigt het nieuws.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bezochten vorige week de haven van Zeebrugge in het kader van de transmigrantenproblematiek. Beide kondigden een nieuwe pakket maatregelen aan om de haven verder te beveiligen. Transmigranten hopen namelijk vanuit Zeebrugge in Groot-Brittannië te geraken.

Een niet onbelangrijke maatregel was de uitbreiding van het West-Vlaams interventiekorps. Jambon beloofde tien nieuwe krachten in oktober, maar die zijn vroeger dan verwacht gevonden en worden vanaf donderdag al ingezet. Door het versterkt interventiekorps worden lokale politiediensten een beetje ontlast en kunnen ze zich richten op hun kerntaken.

Consensus tussen verschillende partijen en overheden

Er wordt op dit moment volop vergaderd om ook andere maatregelen te concretiseren zoals het versterken van de infrastructuur en de beveiliging, onder meer met slimme camera’s. Het crisiscentrum stelde een ontwerpnota voor met punten die kunnen versterkt worden. Die punten worden nu tegen het licht gehouden en er wordt gezocht naar een consensus tussen de verschillende partijen en overheden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier