Wervikanen supporteren met eigen Rode Duivels-bier in de hand

Steve Dejan, Bart Braem, Gregory Volcke, Timothy Volkce, Kenneth Carrein, Stef Malfait en Stefaan Vandamme. © LVW
Redactie KW

Op het terras van bistro-feestzaal Kapittel zijn de wedstrijden van de Rode Duivels te zien op een groot scherm van maar liefst vijf bij drie meter. Genieten kan er met een nieuw biertje in de hand: Diabolix Viroviacum, genoemd naar de Wervikse officiële supportersclub van de Rode Duivels.

Diabolix Viroviacum zal worden verkocht tegen 3,50 euro en alleen als de Rode Duivels spelen. Er zijn tien bakken gebrouwen, op is op. Het hele concept is een samenwerking tussen de uitbaters van Kapittel, hobbybrouwers vzw ‘t Brouwerskot, supportersclub Diabolix Viroviacum en de Wervikse bierclub Bieroviacum.

“Het idee om ter gelegenheid van het WK een speciaal bier te brouwen; kwam van Kenneth Carrein van de bierclub”, zegt Bart Braem van de supportersclub. “We zijn blij dat we onze naam aan dat bier mogen linken. Dat is een eer. Ik proefde het bier al: het is heel toegankelijk.”

Doordrinker

“Het is een doordrinker”, omschrijft Stef Malfait zijn brouwsel. “Met een Duivels kantje“, lacht Kenneth Carrein. “Het WK was voor ons een speciale gelegenheid om een nieuw bier te brouwen”, vervolgt Stef. “Zo’n brouwproces duurt iets minder dan drie maanden. We zullen het verkopen zolang de voorraad strekt. Extra brouwen is niet mogelijk.”

“We lieten dat bier omdopen tot ‘Werviks Supporters Bier’ en daarvan zijn er affiches”, aldus Kenneth Carrein. De supportersclub Diabolix Viroviacum telt 60 leden en zocht sponsors om het groot scherm te huren. Ook in de zaal zal er een scherm staan. Er liggen ook mooie brochures klaar met uitleg over de tegenstanders van onze nationale ploeg.

Zot doen

“We doen er alles aan opdat het voor de mensen aangenaam komen is. Jong en oud gaan uit de bol. Elk op zijn manier. Een WK is het moment om zot te doen. En de toegang is gratis.”

De broers Timothy en Gregory Volcke van Kapittel zorgen voor de omkadering. Maandag 18 juni om 17 uur spelen de Rode Duivels hun eerste match tegen Panama en zorgt nadien dj Shuffle (Kim Derdaele) voor de muziek. Eden Hazard en maats spelen op zaterdag 23 juni om 14 uur tegen Tunesië en na die match draait dj Shaman (Dylan Hoornaert). Om 21.30 uur is er nog een optreden van rockcoverband Vier Jezi. De derde en laatste groepsmatch vindt plaats op donderdag 28 juni om 20 uur tegen Engeland met nadien dj Bob en de Mini Maxi Band.

Afwachten uiteraard hoeveel volk er komt. “Dat hangt af van verschillende factoren”, aldus Bart Braem. “De aftrap van de eerste match om 17 uur valt vroeg. De groep zal wel aandikken voor de tweede helft. Hopelijk is het terras te klein. Er zullen ook foodtrucks staan.”

Halve finale

Er zijn supporters die de Rode Duivels al de finale zien winnen. “Met deze gouden generatie is dit het moment om te tonen wat ze kunnen”, zegt Bart. “Op de laatste oefenwedstrijd maandag tegen Costa Rica hebben ze vertrouwen getankt. Het ideale scenario is dat de Belgen de finale halen op zondag 15 juli. Wat dan de apotheose zou zijn van het stadsfestival Wervik 2050.”

Bierclub Bieroviacum komt sedert december vorig jaar elke eerste woensdag van de maand samen en is een succes. “We hebben in ‘t Kapittel altijd tot 35 aanwezigen”, zegt Stef Malfait. “Elke maand komen er een paar nieuwe bij. Het volk blijft komen. De opkomst kent geen terugval.

“We zijn heel tevreden”, haakt Kenneth Carrein in. ” In juli en augustus komen we niet samen. De eerstvolgende keer is woensdag 5 september.” Er zijn voor het bier speciale etiketten gemaakt met achteraan de tekst van ons nationaal volkslied. Met de Diabolix Viroviacum heeft slagerij Bart & Inge in de Leiestraat ondertussen ook al een nieuwe paté gemaakt.

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier