Wervik verkoopt voor het eerst leegstaand huis, waarop het beslag liet leggen

Redactie KW

Een rijwoning in de Ten Brielenlaan in Wervik is dinsdag via een notaris openbaar verkocht voor 48.000 euro.

Het is Wervik menens met de achterstand op betalingen van de belasting op leegstand. Zo liet men via de deurwaarder beslag leggen op een rijwoning in de Ten Brielenlaan en die werd dinsdag via een notaris openbaar verkocht. De tweede eigenaar van een rijwoning in de Rekestraat volgt ondertussen een afbetalingsplan. De twee eigenaars zijn Fransen.

De openbare verkoop van de volledig te renoveren woning vond plaats in café Bristol. Het huis bevindt zich daar schuin tegenover. Notaris Thierry Devos klopte de verkoop af na het hoogste bod van 48.000 euro. Er resten nu nog twee weken voor een eventueel hoger bod bij de notaris. “We zijn als stad één van de schuldeisers en lieten de deurwaarder beslag leggen op die woning”, zegt schepen van Financiën Belinda Beauprez (N-VA). “De openbare verkoop is vanuit de stad ook een goed signaal dat het ons menens is. Iedereen moet zijn belastingen betalen. Die woning blijft leegstaan en ook voor de buurt is dat niet aangenaam. Onze beslissing is principieel.”

Twee Franse eigenaars

Het is voor het eerst dat Wervik beslag legt omdat de leegstandsbelasting niet betaald werd. Twee Fransen moesten in december vorig jaar al 14.225 en 17.600 euro aan leegstandstaks betalen. “In de toekomst willen we vlugger beslag leggen op de woningen die leegstaan, want de niet-betaalde bedragen kunnen vlug oplopen tot grote bedragen”, zegt schepen Beauprez. “We zullen dat op de voet opvolgen.”

De eigenaar van de rijwoning in de Rekestraat volgt een afbetalingsplan. Dat huis staat al vijf jaar leeg. Opmerkelijk is alvast dat daar enkele weken de sleutels op de voordeur zijn blijven zitten.

(EDB – Foto Google Maps)