Wervik is geur- en lawaaihinder van ‘blauw kot’ net over de grens beu

Redactie KW

Het bedrijf Holliday Pigments uit het Franse Comines blijft geur- en lawaaihinder veroorzaken in het naburige Wervik.

Holliday Pigments bevindt zich aan de overkant van de oude Leie. In Wervik noemt men het bedrijf in de volksmond ‘het blauw kot’. Aan de andere kant van de oude Leie bevindt zich het recreatie-eiland De Balokken, waar veel mensen komen lopen of wandelen. Afhankelijk van de windrichting hebben de wandelaars en joggers soms klachten.

Het gaat om een ‘oud zeer’. Het probleem kwam in 2010 al aan bod in onze krant. Bart Pynket (Positief Project) kaartte het aanhoudend probleem aan op de gemeenteraadscommissie. “In vlagen waait er een zwavelhoudende geur over Wervik”, aldus Bart. “Het lawaai is sterk merkbaar ‘s nachts.”

Nog geen antwoord uit Frankrijk

“De laatste klacht dateert van eind november”, aldus schepen van Milieu Philippe Deleu (N-VA). “Onze milieudienst schreef een brief naar de gouverneur. Hij is bevoegd voor de buitenlandse contacten. Onze brief werd vertaald en is begin januari door het kabinet van de gouverneur verstuurd naar de ‘préfet Nord-Pas de Calais’. Er kwam nog geen antwoord. Het duurt blijkbaar gemiddeld een maand vooraleer ze vanuit Frankrijk antwoorden.”

De Vlaamse Milieu Maatschappij deed enkele jaren geleden op vraag van de stad Wervik metingen. Daaruit bleek dat de normen overschreden waren en de emissies schadelijk waren voor de volksgezondheid. Zelfs de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie waren overschreden.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier